JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ondt blod i LO

- Grensetvistene i LO har skapt mye ondt blod mellom forbundene i LO, sa nestleder i Handel og Kontor, Bjørn Mietinen da han holdt innlegg under debatten om Hovedavtalen på LO-kongressen.

torgny.hasaas@lomedia.no

Hovedavtaledebatten hadde to innledere, LO-sekretær Kristian Tangen og nestleder Tor-Arne Solbakken. Tangen tok for seg Hovedavtalen generelt, mens Solbakken snakket om grensetvister. Han har ledet det såkalte grensetvistutvalget.

I debatten var det flere som mente at også Fagforbundet skulle ha tilgang til bussbransjeavtalen. Det er Norsk Transportarbeideforbund som eier tariffavtalen og de som leder an forhandlingene. Norsk Jernbaneforbund og Fagforbundet har bare tilslutningsavtaler.

Disse organisasjonsforholdene har vært igjennom mange runder i organisasjonskomiteen og LOs sekretariat. Så Tor-Arne Solbakken var svært innstendig i sin henstilling til kongressen når han ba om å stemme for innstillingen fra sekretariatet.

- Det vil gi en farlig presedens hvis kongressen skal tildele partsforhold i tariffavtalene, sa han.

– Les også: -Vi må få rettigheter i bussbransjeavtalen

Under organisasjonsdebatten søndag var det stor oppmerksomhet omkring Industri Energis organisasjonspraksis. De er i organisasjonskonflikter med flere andre forbund. Men da hovedavtalen og grensetvister sto på dagsorden var de ikke aktive i debatten eller for den saks skyld heller ikke tema.

Grensetvistutvalgets innstilling ble lagt fram i januar 2011. Tittelen på innstillingen var «Grensetvister, kampkraft og tariffpolitisk styrke». På bakgrunn av dette, fremmet Sekretariatet en del forslag blant annet om at det som en prøveordning skulle bli mulig å etablere vertikale avtaler i enkelte bedrifter og at flere forbund kunne bli part i tariffavtaler.

I tillegg er det foreslått mer bindende tidsfrister for den organisatoriske behandlingen av organisasjonskonflikter.

– Les også: Åpner for vertikale avtaler

- Bedriftsdemokratiet står sterkt, sa Kristian Tangen i sin innledning om hovedavtalen. Han viste til en tillitsvalgtundersøkelse. Men samtidig pekte han på angrep mot tillitsvalgtrollen og bedriftsdemokratiet.

- Det er beklagelig at det fortsatt er mange som opplever at det er vanskelig å være tillitsvalgt, sa Tangen. Han la til at det er LOs mål å styrke de tillitsvalgtes rettigheter. Men at det ikke er lett å endre hovedavtalen. Det er «de små skritts vei».

Men det har vært flere arbeidsrettssaker de siste som har styrket de tillitsvalgtes rettigheter. For seieren i arbeidsrettssaken etter avskjedssaken mot Monika Okpe, tillitsvalgt for Transportarbeiderforbundet ved DHL-teminalen på Ulven i Oslo.

Annonse
Annonse