JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stø kurs med LO-Gerd

Gerd Kristiansen velger stø kurs som LO-leder. Det kan innebære at det ikke skal sås tvil om EØS-avtalen eller konsekvensutredning i nord.

bjorn.erik.dahl@anb.no

- Jeg er klar til å ta fatt på jobben. Det er det jeg kjenner mest på nå. Og jeg er utrolig glad for å ha fått med meg motkandidaten Tor-Arne Solbakken som min nærmeste i ledelsen. Vi blir et utrolig godt team, og har alltid jobbet godt sammen.

Det sier nyvalgt LO-leder Gerd Kristiansen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Mandag ettermiddag ble hun klappet inn som LO-leder etter Roar Flåthen.

Det har vært en dramatisk helg, der Fagforbundets leder Jan Davidsen kjørte et knallhardt løp for å få Kristiansen fra eget forbund valgt som leder. Den tidligere favoritten Tor-Arne Solbakken måtte se seg nødt til å fortsette som nestleder ettersom Fagforbundet i kraft av sin størrelse måtte vinne fram.

– Les også: Gerd Kristiansen vil bli LO-sjef

Fagforbundet, LOs største, og Fellesforbundets, LOs nest største, bestemmer alt på kongressen hvis de blir enige seg imellom. De ble altså enige om Kristiansen som ny leder. Ifølge flere kilder i Folkets Hus innebærer det ikke bare at Fellesforbundets Hans-Christian Gabrielsen blir den andre nestlederen. Det betyr også at Fellesforbundet og industrien ikke får kongressen mot seg med et nei til konsekvensutredning i Lofoten, Vesterålen og Senja. Det kan også innebære at Fellesforbundet ikke får kongressen mot seg med et ytterliggående vedtak om å ta arbeidslivet ut av EØS-avtalen.

Begge syn har nemlig i utgangspunktet betydelig støtte i salen, noe som får industrien til å fortvile.

Jan Davidsen avviste fra talerstolen at det forelå noen hestehandel om politiske saker i bunn, hvilket åpner for spennende minutter under voteringene rundt disse sakene tirsdag morgen.

Ifølge Gerd Kristiansen er det imidlertid grunn til å vente stø kurs fra LO, selv om hun ikke vet hva redaksjonskomiteene på handlingsprogrammet legger fram tirsdag.

- Men du er EØS-tilhenger i utgangspunktet?

- Det har jeg vært veldig tydelig på. EØS-avtalen er viktig for Norge.

– Les også: Gubbene styrer i fagbevegelsen

- Forslaget om arbeidslivet ut av EØS, en mer radikal EØS-politikk, hva tenker du om det?

- Da fjerner man jo et av de viktigste elementene i EØS-avtalen. Er det noen som innbiller seg at man kan gå inn og ta opp forhandlinger med EU, der nasjonene ligger med brukket rygg, og oppnå bedre rettigheter for Norge, som flyter over av melk og honning? For meg er det utopisk.

- Det er et syn som forventes av en LO-leder?

- Jeg skal stå for det programmet som vedtas. Det ville forbause meg storligen hvis de kommer med et forslag som ikke legger til grunn at EØS-avtalen er fundamentet i LOs europapolitikk.

- Industrien må også få det som den vil i en annen sak, nemlig konsekvensutredning i nord?

- Jeg har stått for at det er viktig med en konsekvensutredning. Men jeg er også, som Roar Flåthen, av den oppfatning at konsekvensutredning ikke betyr automatisk åpning.

- Du ble valgt med bakgrunn i Fagforbundets makt og størrelse. Fagforbundet har omlag en tredjedel av medlemsmassen i LO, og har så mye makt at hvis Jan Davidsen sier slik blir det, så blir det slik. Er du redd for at det kan skape noen ømme tær ute i organisasjonen?

- Jeg tror ikke det. Det foregår dragninger i en valgkomite, det skulle bare mangle. Det er jo nettopp derfor vi har en valgkomite som er så bredt sammensatt. De skal finne kompromisser og gode løsninger. Det er slik hos oss, at når klubba er falt, så går vi i takt. Derfor opplever jeg å ha en samlet kongress i ryggen, uansett hvilke dragkamper som måtte ha vært i valgkomiteen.

- Hva er de viktigste sakene for deg som ny LO-leder i tiden som kommer?

- Valget. Vi skal vinne valget. Jeg er opptatt av at alle LOs medlemmer skal være klar over hva de skal stemme 9. september. Den rødgrønne regjeringen har vært avhengig av oss ved de forrige valgene, og de er kanskje mer avhengig av oss denne gangen.

- Er forholdet til Arbeiderpartiet nå vesentlig bedre enn det var i fjor, med direktivstrid og storstreik som noen av de negative overskriftene?

- Jo, det var slik. Men både vi og Ap står på våre egne programmer og politikk. Selvsagt har vi saker vi er uenige om. Noen ganger stormer det hardt, slik har det vært også tidligere. I senere tid har vel aldri partiet og LO stått nærmere enn i dag, sier Kristiansen, som peker på at det har kommet handlingsplaner mot sosial dumping på sølvfat fra regjeringen.

– Les også: – Ny hverdag venter LO

- En borgerlig regjering vil bety usikkerhet for norske arbeidstakere. Nå er de så vag at vi ikke engang vet hva de mener, legger hun til.

Hun peker også på en høyesterettsdom, den såkalte verftssaken, som viktig for å ha roet ned EØS-striden i LO.

- Her ble den norske modellen slått fast, mener hun.

Gerd Kristiansen (57) er født i Harstad, men har bodd i Tromsø i mesteparten av sitt liv. Hun er hjelpepleier av yrke, men hun har svært lang fartstid som tillitsvalgt på heltid, både i Troms, i Fagforbundet og som nestleder i LO de siste fire årene. Kristiansen får ventelig bare denne ene perioden som LO-leder, ettersom fylte 60 er aldersgrensen for LO-ledere.

Annonse

Flere saker

Annonse