JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommunene får mer

Regjeringen mer enn dekker inn de økte utgiftene i kommunene.

Det sier Kommunalminister Liv Signe Navarsete i forbindelse med framleggelsen av revidert statsbudsjett.

Regjeringen lover kommunene mellom 6 og 6,5 milliarder kroner mer i 2014. Selv om mye er bundet opp i kommunale tjenester til en endret befolkning, flere barn og flere eldre, blir det ifølge Navarsete midler igjen til kommunenes egne satsingsområder.

Tallene i kommuneproposisjonen ble presentert i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett tirsdag.

– Vi mer enn dekker opp de økte utgiftene i kommunene. Det var ingen selvfølge under dem som styrte Norge før oss, sier kommunalministeren til NTB.

Av totalsummen skal mellom 5 og 5,5 milliarder være frie inntekter som kommunene i teorien kan bruke på områder de selv velger å prioritere, som omsorgsboliger, skoler og barnehager.

– Les også: Oljesmurt norsk økonomi

Navarsete sier at det i perioden 2006-2012 var en gjennomsnittsvekst på 10.300 ansatte i kommunene, mens tallene for fireårsperioden før, altså Bondevik-II-perioden, viste 1.800 flere ansatte i året.

– Dette er førskolelærerne, lærerne i barne– og ungdomsskolen, sykepleierne og omsorgsarbeiderne. Det dreier som om dem som leverer de kommunale tjenestene. Det er det beste bildet vi har på at kommunene holder tritt med utviklingen i befolkningen, sier Navarsete.

Det er kommunenes ansvar å dekke sine pensjonsutgifter som i 2014 er stipulert til å øke med 1,75 milliarder kroner. Dette må kommunene ta fra de fire midlene.

– Kommunene får likevel nok til god, solid drift, men det blir ikke rom for sløsing. Det er balanse i kommuneøkonomien, og rammene er sjelden tema når vi reiser rundt i landet, sier kommunalministeren.

– Les også: Skryter av boligtiltak

For øvrig skal 1 milliard kroner av de frie inntektene gå til fylkeskommunene. Men halvparten av dette er allerede lovet bort i nasjonal transportplan til opprustning av fylkesveiene.

Som en oppfølging av folkehelsemeldingen er vil det bli satt av 180 millioner kroner til å styrke helsestasjoner og skolehelsetjenesten.

– Det er fortsatt penger igjen som kommunene kan disponere. Vi vil ikke legge for mange føringer, sier Navarsete.

I april inngikk regjeringen en avtale med KS om bosetting av flyktninger. Navarsete foreslår nå å øke integreringstilskuddet med 250 millioner kroner og tilskuddet til utleieboliger med 66,7 millioner kroner. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse