JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fikk «morgenmad» hos Jens

NATOs generalsekretær spiste «morgenmad» hjemme hos statsminister Jens Stoltenberg onsdag.

Nordområdene sto, ikke uventet, på menyen da NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen spiste «morgenmad» hjemme hos statsminister Jens Stoltenberg onsdag.

- Det er viktig for oss at NATO får økt oppmerksomhet om nord og om det som er primæroppgaven, nemlig medlemslandenes sikkerhet, understreket Stoltenberg.

Noe løfte om økt NATO-oppmerksomhet om nordområdene fikk han imidlertid ikke fra den tidligere danske statsministeren.

- La meg understreke at vi har ingen intensjon om at NATO skal øke sin tilstedeværelse og aktivitet i det høye nord, sa Fogh Rasmussen etter frokosten.

– Les også: – Stadig verre i Syria

Fogh Rasmussen er derimot mer opptatt av å øke samarbeidet innad i NATO, noe som i praksis trolig vil innebære at rike land som Norge må ta en større del av regningen for at kriserammede medlemsland skal kunne opprettholde forsvarsevnen.

- Gjennom økt samarbeid kan vi få mer ut av de pengene vi bruker på forsvaret, mener Fogh Rasmussen, som ser med bekymring på at det nå kuttes drastisk i europeiske forsvarsbudsjetter.

- Alle land kjemper med krympende forsvarsbudsjetter, og da er det viktig at vi samarbeider for å få mer ut av de penger vi bruker på forsvaret, at vi bruker pengene smartere ved å samarbeide mer, sier han.

Splittet

NATOs forestående tilbaketrekning fra et stadig like krigsherjet Afghanistan ble også diskutert over ferskt bakverk i statsministerboligen onsdag morgen, og det samme ble verdenssamfunnets maktesløshet i forhold til den voldsomme borgerkrigen som raser i Syria.

Stoltenberg og Fogh Rasmussen er skjønt enige om at militær inngripen i Syria er uaktuelt, all den tid det ikke foreligger et klart mandat fra FNs sikkerhetsråd.

NATOs bombetokter over Libya splittet både Sikkerhetsrådet og forsvarsalliansen, og utsiktene til et tilsvarende FN-mandat i Syria er derfor små.

Hyller

Russland og Kina mener NATO gikk langt ut over FN-mandatet da alliansen hjalp opprørerne til makten i Libya, og har gjort det klart at de ikke akter å la noe lignende skje i Syria.

Fogh Rasmussen mener NATOs operasjon i Libya var vellykket og hyllet onsdag det norske bidraget.

- Det gleder meg svært at Norge så raskt og aktivt tok del i den operasjonen. Dette var et eksempel på at også land av Norges størrelse kan gi bidrag som i vekt langt overgår landets størrelse, sa han onsdag.

(ANB-NTB)

Annonse
Annonse