JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lar vi oss lure?

Dersom FrP vinner valget skal vi glede oss over at vi har fått en regjering som har tatt tilbake grunnverdiene fra arbeiderbevegelsen,» skrev Per Sandberg 2. mai i Dagsavisen.

sym@lomedia.no

Dagen før, 1. mai, hadde partileder Siv Jensen angrepet LO og den rødgrønne regjeringen fordi de sviktet i kampen mot sosial dumping. Hennes løsning var å styrke Arbeidstilsynet. Hun sa ingenting om at Fremskrittspartiet ville kutte 30 millioner kroner i 2006, 16 millioner i 2007, 15 millioner i 2008 og 50 millioner i 2010. Først i 2012 stemte Frp for en styrking av Arbeidstilsynets budsjett.

Høyres strategi er også å framstå som arbeidsfolks beste venn. De har ikke den samme frekkheten som Fremskrittspartiet, men også de prøver å glemme all tidligere politikk. Og stort sett klarte landsmøtet å skjule gamle synder. Selv fagforeningsfradraget er nå Høyre blitt en forsvarer av. Og da leder av LOs Juridiske avdeling, Atle Sønsteli Johansen, vurderte at Høyres forslag om å myke opp reglene for midlertidige ansettelser ved midlertidige behov, ville bety frislipp for midlertidige ansettelser svarte Høyres Torbjørn Røe Isaksen indignert: «Jeg avviser denne påstanden på det sterkeste. Som en generell regel vil jeg si at en bør overlate til Høyre å forklare hva Høyres program innebærer.»

Så når Høyre ønsker OPS – offentlig privat samarbeid, for å bygge veier, så er naturligvis motivet ikke noe annet enn landets beste. At alle andre, selv FrP, mener at dette er kostbart og samtidig vil gi private aktører saftige inntekter, bør vi ikke bekymre oss over. Det er heller ingen grunn til uro over Høyres maritime strategi som skal være utarbeidet i samarbeid med Rederiforbundet. Rederiene er tilfredse, mens sjømannsorganisasjonene mener at den betyr slutten for den norske sjømannen. Rederiene og Høyre vet nok hva som er riktig også der.

Slik kan vi ta område for område. Frislipp av private skoler vil naturligvis ikke ødelegge den offentlige enhetsskolen. Fjerning av pappakvoten kommer ikke til å føre mannen tilbake på jobb, selv om VG mener at dagens ordning gir mer valgfrihet for foreldrene og ikke mindre. Fritt behandlingsvalg er ikke det samme som at private kommer til å gjøre seg rike på helsevesenet. Og når fylkeskommunene legges ned vil ingen miste jobbene sine og alle få det bedre. Det er da ingen grunn til at vi ikke skal lytte til Røe Isaksen og la Høyre fortelle oss om Høyres politikk?

Men hvis vi likevel skal driste oss til noen egne refleksjoner, så er det at Høyre-landsmøtet hadde en sterk ung og mørkeblå opposisjon. Den vil ikke motsette seg at partiet i en regjering med FrP, går lengre til høyre enn landsmøtets vedtak.

Men skal vi tro engasjementet på LO-kongressen, er det ingen fare for at de rødgrønne taper valget 9. september.

(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 8/2013)

Annonse
Annonse