JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SV tar opp Atea-saken

SV vil ta Atea-saken opp med regjeringen.

kjell.werner@anb.no

– SV mener regjeringen må støtte fagorganisering i bedrifter staten har store kontrakter med, sier stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

SVs arbeidspolitiske talskvinne vil ta Atea-saken opp med både næringsminister Trond Giske og fornyingsminister Rigmor Aasrud.

– Jeg vil sende en henvendelse både til fornyingsministeren og næringsministeren for å forsikre meg om at dette blir tatt på største alvor, sier Andersen.

– Les også: IT-ansatte streiker

Mandag besøkte Karin Andersen de streikende i Atea på Elverum. Med seg hadde hun en støtteerklæring fra SV.

– Enhver som streiker for retten til noe så grunnleggende som retten til en tariffavtale har SVs støtte, sier Andersen.

SV støtter de Atea-ansatte og El & IT-forbundet i deres krav om tariffavtale i Atea AS.

– De tar en viktig kamp på vegne av alle organiserte arbeidstakere i Norge. Vi ser at noen arbeidsgivere i flere bransjer, og noen politiske partier, ikke ser viktigheten av et arbeidsliv basert på kollektive tariffavtaler og goder for de ansatte, sier hun.

– Les også: Bøyer ikke av

Karin Andersen går i rette med dem som sier at tariffavtaler er umoderne og ikke nødvendig i et arbeidsliv der folk er velutdannede.

– De vil ha avtaler mellom bedriften og den enkelte. Slike påstander er kun lureri. Hvis et slikt arbeidsliv blir gjennomført, vil det føre til at arbeidstakere mister både goder og innflytelse, på arbeidsplassen og i samfunnet, poengterer Andersen.

– Å ta bort organiseringen i arbeidslivet vil svekke de kollektive rettighetene og undergrave den norske modellen. En modell som har fordelt både makt og penger jevnere i Norge enn i nesten noe annet land i verden. Tariffavtale er normaltilstanden i arbeidslivet og kan ses på som selve grunnsteinen i den norske samfunnsmodellen, sier Andersen.

Modellen fungerer

SVs talskvinne mener at samarbeidet mellom arbeidstakerorganisasjoner, arbeidsgivere og staten har hatt stor betydning for den høye sysselsettingen, den høye produktiviteten og omstillingsevnen i norsk arbeidsliv.

– Forutsetningen for trepartssamarbeidet er imidlertid organiseringen av arbeidstakere og opprettelse av tariffavtale i den enkelte bedrift. En tariffavtale handler ikke bare om lønn. Det handler også om arbeidstid, pensjon, trygghet og retten til å bli hørt. Den gir ansatte gjennom sin tillitsvalgte innflytelse på hva som skjer i bedriften og hvordan vanskelige prosesser skal gjennomføres, sier Karin Andersen. (ANB)

Annonse
Annonse