JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flere sykmeldt av slapphet

Fire av ti sykmeldinger skyldes «slapphet/trøtthet». Nav er bekymret.

Det er en økning på 69 prosent fra 2000.

Det totale antall sykmeldinger har gått ned med 16 prosent siden 2000.

Direktør Joakim Lystad i Nav understreker at slapphet og trøtthet er lovlige diagnoser. Men han er betenkt fordi dette er såpass upresise diagnoser, og sier at det derfor blir nødvendig å dykke ned i tallene.

– Hvis dette gjenspeiler at den norske befolkningen blir trøttere, så bør alle være bekymret for det. Viser det seg derimot at dette er forhold som alltid har vært slik, men som nå diagnostiseres riktigere, så er det mindre urovekkende, sier Lystad til NRK.

– Les også: Nye fraværstiltak

Ifølge Nav-rapporten «Arbeid og velferd 2 - 2013» kan en forklaring på økningen være at legene har blitt forsiktigere med å stille diagnose eller at terskelen for å skrive ut sykmelding er blitt lavere.

Visepresident i Den norske legeforening, Trond Egil Hansen, sier det er vanskelig å tolke rapporten som noe annet enn mistillit til legene og en oppfordring til legene om å ha mindre tillit til pasientene.

– Les også: Økt fravær bekymrer

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) mener derimot at legene må ta rapporten på største alvor, fordi:

– Vi er opptatt av at vi skal ha presise diagnoser. Når vi ser at antall utføre går opp som følge av dette, så må det følges systematisk opp.

Hun poengterer - i likhet med Lystad - at mye handler om å få flest mulig raskere tilbake på jobb.

– Det er et stort holdningsproblem på norske arbeidsplasser at vi sier til folk som har en lettere psykisk lidelse «bli helt frisk før du kommer tilbake til jobb». Men på samme måte som sofaen er en fiende hvis du har vondt i ryggen, kan sofaen gjøre at du blir enda lenger syk dersom du har en lettere psykisk lidelse, sier Huitfeldt til NRK. (ANB-NTB

Annonse
Annonse