JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Respekt for kongressen

Et av kongressens mest overraskende vedtak var vedtaket om å bevilge 200 000 kroner til Rødt. I ettertid har LOs nestleder Tor-Arne Solbakken kritisert vedtaket. Det burde han holdt seg for god til.

torgny.hasaas@lomedia.no

Høsten 1994 avholdt LO sin ekstraordinære kongress. Spørsmålet som skulle avgjøres var om LO skulle støtte et norsk medlemskap i EU eller ikke. Hovedtaler for var LOs leder Yngve Hågensen. Hovedtaler mot var Jan Davidsen. Som kjent fattet kongressen vedtak om at LO ikke skulle støtte norsk medlemskap i EU.

Da partibevilgningene kom opp på årets LO-kongress søndag 5. mai, hadde redaksjonskomitéen foreslått å bevilge 6 millioner kroner til Arbeiderpartiet, 1,6 millioner kroner til SV og 550 000 kroner til Senterpartiet. Arbeiderpartimannen Stefen Høiland og Rødt-politikeren Arne Byrkjeflot kom med et tilleggsforslag på å bevilge 200 000 kroner til partiet Rødt.

Redaksjonskomitéens forslag med tilleggsforslaget fra Høiland og Byrkjeflot ble vedtatt. Det er ingen hemmelighet at LOs leder og nestleder stemte i mot forslaget.

Etter kongressen i 1994 var mange spesielt på nei-sida spent på hvordan Hågensen kom til å reagere. Mange, deriblant Tor-Arne Solbakken, hadde ikke glemt ja-råkjøret fra 1972. Hågensen opptrådde eksemplarisk. Han sluttet, til tross for egen overbevisning, å opptre som ja-mann.

Men hva opplever vi når Solbakken på et punkt blir nedstemt på LO-kongressen? Jo, han går ut i mediene og kritiserer kongressens vedtak?

På forhånd hadde Solbakken lagt vekt på at det er kongressen som vedtar LOs politikk ikke han.

Men i Dagsnytt 18 på fredag 10.mai kan vi høre at LOs nestleder gå til angrep på kongressvedtaket om bevilgninger. «Kongressen har fattet et inkonsekvent vedtak», kunne de som fulgt debatten, høre Solbakken si.

Det er viktig for LO å ha stor takhøyde i den politiske debatten. Men å høre en av LOs fremste tillitsvalgte polemisere mot kongressvedtak nesten før kongressdelegatene har kommet ut av Oslo kongressenter, har ingenting med takhøyde å gjøre, det er respektløst i forhold til LOs høyeste organ.

Solbakken burde lære av Hågensens respekt for kongressen

Annonse
Annonse