JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stortinget bryter Grunnloven

Jurist reagerer på dagens praksis.

Stortinget overfører suverenitet til EU og EØS i strid med Grunnloven i en lang rekke saker. Det mener førsteamanuensis Eirik Holmøyvik ved Universitetet i Bergen.

– Samtidig som interessen for Grunnloven har økt på Stortinget den siste tida, er det forbausende lite interesse for spillereglene Grunnloven legger til grunn, sier statsrettsjurist Holmøyvik til Klassekampen.

I en artikkel i Nytt Norsk Tidsskrift hevder han at Norges avtaler om suverenitetsoverføring til EØS er i strid med Grunnloven.

Holmøyvik mener at Stortinget har utviklet en praksis med å se bort fra paragraf 93 i Grunnloven. Denne paragrafen kom i 1962 for å sørge for at overføring av makt til internasjonale organisasjoner skulle sikres et mindretallsvern, slik man har ved andre grunnlovsendringer.

Paragrafen binder Stortinget til å fatte vedtak med tre firedelers flertall når det er snakk om suverenitetsavståelse, men den har bare blitt brukt én gang og da i forbindelse med vedtaket om å slutte oss til EØS-avtalen i 1992. Det reagerer han sterkt på.

– Noen grunnlovsparagrafer er skjønnsmessige, andre er helt rigide. Paragraf 93 er rigid og bindene, mener han.

Stortinget har hjemlet sine vedtak om maktoverføringer til EU og EØS-organ med hjemmel i paragraf 26 andre ledd, som omhandler adgangen til å inngå vanlige folkerettslige avtaler. Holmøyvik mener denne paragrafen ikke kan brukes i slike tilfeller. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse