JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Får refs

Jussprofessor oppgitt over Inga Marte Thorkildsen.

Jussprofessor Beate Sjåfjell mener forbrukerministeren må stille krav til mektige kleskjeder med produksjon i fattige land.

Thorkildsen har engasjert seg i debatten om hvem som lager klærne som blir solgt i norske butikker og arbeidsforholdene til tekstilarbeiderne i fattige land.

Tirsdag samlet hun klesbransjen til et møte, og brukte mye tid på å rose dem som frivillig har lagt ut leverandørlistene sine, noe som er blitt resultatet blant annet etter press fra organisasjonen Framtiden i våre hender.

Men samtidig avviste hun at Norge kunne stramme inn reglene, skriver Vårt Land. Thorkildsen mente at Norge ikke kan ha regler som går på tvers av EU-systemet.

– Les også: – Klær må bli dyrere

Jussprofessor Beate Sjåfjell ved Universitetet i Oslo mener statsrådens uttalelser om begrenset mulighet til å stille krav til kleskjedene vitner om uvitenhet.

– Det er bare tull å skylde på EU, EØS eller FN. Faktum er at norske myndigheter kunne gjort veldig mye for å kreve at klærne vi handler i butikker i Norge, er produsert på en måte som ivaretar menneskerettighetene, sier Sjåfjell, som er spesialist på selskapsrett.

Inga Marte Thorkildsen er ikke enig i kritikken fra Sjåfjell og mener hun svartmaler situasjonen.

– Jeg synes hun kommer med en urimelig kritikk. Vi har jo oppnådd resultater gjennom å øve det presset vi har mulighet til. Men mitt handlingsrom er faktisk begrenset, konkurransereglene i EU er særdeles viktige å følge, sier hun. (ANB–NTB)

Annonse
Annonse