JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tenker nytt rundt sykehus

SV ønsker å fjerne foretaksmodellen for sykehusene i neste stortingsperiode.

SV-leder Audun Lysbakken ønsker mer politisk styring av helsevesenet.

– Det var klokt at staten overtok ansvaret for sykehusene i 2002. Men det var for mye «butikk» i styringsmodellen, og det er det fortsatt, sier Lysbakken til Dagbladet.

Han ønsker å fjerne foretaksmodellen og erstatte den med en forvaltningsmodell med tydelig politisk styring.

Både LO og SV var opprinnelig imot å innføre foretaksmodellen da Jens Stoltenbergs regjering fikk innført endringene i 2002. Lysbakken mener at flere av spådommene SV kom med under debatten den gang, har vist seg å være riktige.

– Mye er blitt bedre i norsk helsevesen de siste ti åra. Men ifølge forskningsstiftelsen Fafo – som har evaluert reformen – er dette på tross av, ikke på grunn av foretaksmodellen, sier han.

Dermed gir han delvis støtte til Are Saastad, mangeårig tillitsvalgt for blant annet Aker universitetssykehus, som i en bok denne uka hevder at markedsstyringen er i ferd med å ødelegge helsevesenet.

Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ønsker å beholde foretaksmodellen, men er åpen for justeringer. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse