JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stortinget neste?

Valgforsker Frank Aarebrot tror Miljøpartiet de grønne kan havne på Stortinget.

Men hva vil statsministeren hete hvis partiet havner på vippen - Erna eller Jens?

– Les også: Ny generalsekretær i WWF

– Jeg foretrekker den av de to som gir oss den beste miljødealen, sier Miljøpartiets førstekandidat fra Oslo, Rasmus Hansson til NTB.

Han mener det siste klimaforliket på Stortinget viser at de borgerlige partiene kan overgå regjeringen i miljøsaker.

– Begge sider kan levere mye bedre, men jeg må jo si at Erna Solberg virker dørgende uinteressert i klimasaker - i enda større grad enn Jens Stoltenberg, sier Hansson, som tidligere ledet miljøorganisasjonen WWF Norge.

Til venstre

Miljøpartiet beskriver seg selv som et blokkuavhengig parti som verken hører hjemme på borgerlig eller sosialistisk side. Ikke desto mindre er det nylig vedtatte partiprogrammet spekket med kampsaker som neppe får champagnen til å sprette i Høyres Hus.

– Det er åpenbart at du ved å ta et kjapt blikk på vårt program vil finne saker som tradisjonelt har vært mer forbundet med venstresiden enn høyresiden. Men jeg insisterer på at det vi står for er en fundamental systemkritikk som utfordrer begge sider i like stor grad, sier Hansson.

Om partiprogrammet framstår som mer rødt enn blått, avviser Hansson at det er politisk koketteri og ren taktikk når partiet ikke vil velge side før valget.

– Kravet om et mer bærekraftig samfunn ligger til grunn for så å si all vår politikk. Å gi oss gjennomslag vil kreve en evne til å tenke nytt og fritt, og jeg opplever at høyresiden er mye mindre rigid enn partiene til venstre - i særdeleshet Arbeiderpartiet. Derfor er det helt åpent hvor vi havner, sier han.

Tror på suksess

Miljøpartiet de grønne er del av en europeisk partidannelse som har opplevd stor suksess i land som Sverige og Tyskland. Et suksesskriterium i norsk politikk er nettopp å holde fast ved uavhengigheten, mener valgforsker Frank Aarebrot.

– Hovedkonkurrentene Venstre og SV er bundet til hver sin mast. Det ville være politisk galskap for De grønne å velge side, sier Aarebrot.

– Les også: Høyresiden går tilbake

Flere meningsmålinger har gitt partiet stortingsmandat, og valgforskeren ved Universitetet i Bergen tror sannsynligheten er stor for at Rasmus Hansson kommer inn fra Oslo.

– For det første er det blitt en mandatutvidelse i Oslo og Akershus. For det andre gjorde partiet et godt kommune- og fylkestingsvalg og fikk inn flere representanter. For det tredje er Rasmus Hansson en rimelig godt kjent miljøaktivist og sånn sett en god kandidat for partiet, sier Aarebrot.

Han tror Miljøpartiet vil kunne tiltrekke seg det han kaller «miljøfundamentalister» fra SV og Venstre, men også økologisk orienterte velgere fra KrF og Senterpartiet. Noen stor velgerkonkurranse med et annet småparti - Rødt - har han ikke tro på.

– Rødt henter stort sett misfornøyde velgere fra SVs venstreside, sier han. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse