JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– EØS-avtalen viktig for bedriftene

Landets ordførere og rådmenn slår i en undersøkelse fast at EØS-avtalen er viktig for deres lokale næringsliv.

bjorn.erik.dahl@anb.no

Syv av ti av landets ordførere og rådmenn mener at EØS-avtalen er viktig for næringslivet i deres kommune. Én av fem mener avtalen er svært viktig.

Tre av ti spurte mener at avtalen i mindre grad er viktig for bedriftene i kommunen, og mindre enn én av ti mener EØS-avtalen er svært lite viktig.

Det kommer fram i en undersøkelse som NorgesBarometeret har gjennomført for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Les også: Lover kamp mot direktiver

Ap og Høyre mot Sp

Kommuner styrt av Arbeiderpartiet eller Høyre mener i størst grad at EØS er viktig, mens kommuner styrt av Senterpartiet er minst imponert over avtalens viktighet.

EØS-avtalen har vært heftig debattert det siste året. Både SV, Sp og venstresiden i LO har argumentert heftig mot det de mener er negative konsekvenser av EØS-avtalen.

Arbeiderpartiets nestleder Helga Pedersen slår imidlertid fast at EØS-avtalen garantert vil være en del av grunnlaget hvis de rødgrønne skulle få fornyet tillit ved valget.

– Undersøkelsen viser at kartet stemmer med terrenget. EØS-avtalen er utvilsomt viktig for Norge og norske bedrifter, sier Pedersen til ANB.

– Bevisstgjørende

Hun mener at EØS-debatten det siste året har vært bevisstgjørende for både folk flest og politikere.

– Det har kommet fram ny kunnskap om avtalens betydning for Norge, og om hvilket handlingsrom vi har i EØS. Ikke minst er det synliggjort hvor mye vi eksporterer til, og importerer fra, Europa, sier Pedersen.

Undersøkelsen er gjennomført elektronisk i april 2013, og alle landets ordførere og rådmenn, med unntak av i Oslo, er spurt. 384 har besvart undersøkelsen. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse