JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mindre rapportering på sykehusene

– Rapportering skal ikke vokse ukontrollert eller skape unødig byråkrati. Nå vil vi redusere detaljstyringen, sier helseministeren til LO-Aktuelt.

stig.christensen@lomedia.no

Det var på et møte på Stavanger Universitetssykehus i går at Jonas Gahr Støre slapp nyheten om mindre rapportering. På spørsmål om han på denne måten imøtekommer den skarpe kritikken som har vært om unødig rapportskriving og byråkrati, svarer han at han lytter på alle sine besøk.

– Jeg ser og erfarer selv. Modeller skal tilpasses og utvikles. De er ikke hogget i stein, sier han til LO-Aktuelt.

Helseministeren vil både forenkle og samordne kravene fra departementet til sykehusene, samtidig som han vil redusere detaljstyringen. På den måten skal helseregionene og sykehusene få større frihet til å sette egne mål.

Prosess

Helse og omsorgsdepartementet starter nå en prosess med å gjennomgå styringsdokumentene for 2014. De faglige, organisatoriske og økonomiske kravene skal stilles i samme møte.

– Kravene skal samles om få, men viktige områder som kvalitet og pasientsikkerhet, organisasjon, ledelse og brukerorientering. Så langt har jeg ikke sett at helseforetaksmodellen er til hinder for å gjøre endringer eller forenklinger, sier Støre.

Utvidet åpningstid

Helseministeren vil videre at helseregionene skal iverksette tiltak for å utvide sykehusenes åpningstid for planlagt virksomhet i tidsrommet 08 – 17, innenfor dagens regelverk.

For neste år er helseregionene bedt om å legge til rette for åpningstid mellom kl 06 og 21 innenfor Arbeidsmiljølovens rammer for dagarbeid. Dette kravet skal drøftes med arbeidstakerorganisasjonene ved hovedoppgjøret i 2014.

– Vi har behov for å utnytte kapasiteten ved sykehusene bedre. Det gjelder både arealer og dyrt utstyr, samtidig som vi ønsker en mer fleksibel fordeling av arbeidsoppgaver mellom yrkesgruppene, sier helseministeren.

Flere helsefagarbeidere

LOs nye leder, Gerd Kristiansen, var sammen med Støre under besøket. Et av målene var å få bedre kunnskap om lærlingeplasser for helsefagarbeidere.

– Vi trenger flere helsefagarbeidere på sykehusene, mener Kristiansen. Hun ønsker at LO skal diskutere hvordan man skal finansiere helsefagskolene med departementet.

Annonse
Annonse