JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykter mer ubekvem arbeidstid

Høyre mener nye deltidsregler vil skape et B-lag i arbeidslivet. Sykepleierne deler bekymringen.

En samlet opposisjon går imot regjeringens forslag til nye regler for å sikre flere retten til en heltidsstilling. De rødgrønne vil lovfeste et prinsipp om at alle som gjennom ett år har jobbet mer enn deltidsstillingen tilsier, gis rett til en fast stilling som tilsvarer den faktiske stillingsprosenten vedkommende har jobbet i.

– Vi er enige med de rødgrønne om at flere bør få rett til heltid. Men regjeringens forslag er dårlig både for kommunene og for de ansatte, sier Røe Isaksen til NTB.

– Les også: Fredag er den nye fridagen

Stortingets arbeids- og sosialkomité avga sin innstilling i saken torsdag. I merknadene fra det rødgrønne flertallet står følgende:

– Bestemmelsen innebærer en rett til stilling i samme omfang, arbeidssted og vakter som merarbeidet. Den hindrer ikke avtale om mindre utvidelse av stillingen enn hva arbeidstaker har rett til.

Røe Isaksen mener de nye reglene vil kunne låse folk inne i heltidsstillinger med ugunstig arbeidstid. Bakgrunnen er at mange i deltidsstillinger jobber kvelder, netter og helger, noe de ifølge ham nå må regne med å fortsette med.

Forbundsleder Eli Gunhild By i Norsk Sykepleierforbund er glad for at opposisjonen griper fatt i det hun selv beskriver som et ankepunkt.

– Vi har støttet regjeringens forslag om å gi deltidsansatte krav på stillingsprosent som tilsvarer faktisk arbeidstid, men ikke forutsetningen om at man må akseptere mer ubekvem arbeidstid, sier By til NTB.

Sykepleierforbundet mener forarbeidene til lovteksten må presisere at når den faste stillingen er innfridd, skal arbeidstaker ha rett til samme arbeidstidsordning som øvrige ansatte.

– Dette må også omfatte omtrent samme mengde ubekvem arbeidstid, sier By.

– Les også: Ordkrig om arbeidstid

Opposisjonspartiene Høyre, KrF, Venstre og Frp er ikke bare kritisk til selve ordlyden i lovteksten. De mener dessuten at grensen for retten til å øke stillingsbrøk bør settes høyere enn 12 måneder. Men hvor høyt, har de fire partiene ennå ikke bestemt seg for.

– Om vi setter for eksempel to eller tre år vil vi ha en bedre forståelse av om arbeidsgiver faktisk har et reelt behov for flere faste stillinger. Dessuten mener vi at deltidsansatte bør få rett til en vanlig stilling, ikke en B-stilling med ubekvem arbeidstid som regjeringen legger opp til, sier Høyre-profilen.

Unio-leder Anders Folkestad mener Torbjørn Røe Isaksen tar feil når han forutsetter at deltidsansatte som vil ha større stilling må jobbe flere vakter på ubekvemme tidspunkt.

– Han er overraskende virkelighetsfjern. Det er ikke slik at en ansatt som har jobbet deltid, og så får en heltidsstilling, nødvendigvis for all tid må fortsette å jobbe på ubekvemme tidspunkter. Arbeidslivet er mer fleksibelt enn har later til å tro, sier Folkestad til NTB.

Ap-jubel

Arbeiderpartiets saksordfører Anette Trettebergstuen deler ikke de borgerlige partienes bekymring. Overfor NTB uttrykte hun stor tilfredshet med de nye reglene torsdag.

Trettebergstuen mener mertidsparagrafen er et kraftfullt virkemiddel i arbeidet med å sikre sykepleiere, hjelpepleiere og andre fagutdannede en stillingsbrøk som er i samsvar med den jobben de utfører.

– Har du 50-prosentstilling, men jobber 100 prosent, kan du etter ett år kreve fast, full stilling. Det gjør slutt på forhold som har hatt likhetstrekk med et løsarbeidersamfunn, sier hun. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse