JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Har nervene på høykant

Valgforsker Anders Todal Jenssen synes ikke det er mer kaos på borgerlig side i dag enn for noen uker og måneder siden.

Men høyspente nerver hos de fire som vil erstatte dagens regjering, utløser stadige «småkriser».

– Ingen av partiene har nye standpunkter eller resonnementer, men litt høyttenkning utenfor boksen, slik Venstre og KrF har gjort, skaper fort store overskrifter, sier Todal Jenssen til NTB.

Han mener at den politiske avstanden mellom Ap og Høyre, de antatte hovedmotstanderne i denne valgkampen, er blitt så liten at oppmerksomheten rettes andre steder. Og da er ikke veien lang til å finne gnisningspunkter mellom de fire borgerlige partiene som med høyst varierende entusiasme har som prosjekt å bygge en alternativ regjeringsallianse.

Nærmer seg

– Dessuten nærmer valget seg. Bare det er nok til å skape dramatikk, også der hvor det egentlig ikke er grunnlag for det. KrF og Venstre har uttalt det nokså åpenbare at de under gitte forhold kan måtte søke Aps støtte til et budsjett, noe som fikk Siv Jensen til å forlange en opprydning fra Erna Solberg. Situasjonen er med andre ord nokså lettantennelig, sier valgforskeren ved NTNU i Trondheim.

Han mener at det først oppstår en ny situasjon dersom ett eller flere av partiene sår alvorlig tvil om sitt overordnede mål om å bidra til et regjeringsskifte gjennom samtaler seg imellom, eventuelt også forhandlinger, hvis det blir borgerlig seier i valget.

– Men en vanlig velger blir neppe så mye klokere av det som foregår om dagen. De fire har åpenbart ingen ambisjon om noen felles plattform, knapt nok en forpliktende liste over omforente saker. Nettopp derfor får vi disse opphissede rundene, uten noen egentlig avklaring, sier Todal Jenssen.

Gripes begjærlig

Valgforskeren finner det logisk at de rødgrønne utnytter denne turbulensen maksimalt og vil gjøre det så ofte de kan i månedene framover.

– Særlig for Arbeiderpartiet er dette med styringsdyktighet et ofte brukt argument mot de borgerlige partiene. Men når det er sagt, har de tre rødgrønne jo heller ingen oppskrift å vise fram for hvordan en Soria Moria-3-erklæring blir seende ut. Både Sp og SV har jo varslet at flere vedtatte posisjoner ikke er hogd i stein, sier Todal Jenssen.

Når det gjelder Frps velgeroppslutning, slik den framstår på meningsmålingene, sier Todal Jenssen at bransjen sliter med et metodeproblem. Frp er hos noen institutter oppe på 17-18 prosent, mens andre har dem helt nede på 10-11 prosent.

Handlingsrom

Dette har igjen store følger for hvordan ekspertene analyserer partiets handlingsrom etter valget.

Et Frp om lag halvparten så stort som Høyre, er noe helt annet enn et parti som kanskje ikke engang blir større enn Venstre og KrF til sammen.

– Frp går ikke inn i regjering for enhver pris, det skal vi tro Jensen på. Men slik jeg ser det, må partiet bli svært lite for at de mest regjeringsivrige skal gi seg. Forventningen i partiet er enorme, og situasjonen roper på en forløsning, sier Todal Jenssen. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse