JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Får kritikk av IMF

Det internasjonale pengefondet (IMF) kritiserer Frps måte å bruke oljepenger på.

Vi bør bruke mindre av oljefondets avkastning, ikke mer, advarer IMF.

Selve måten Norge forvalter oljeformuen på roses av IMF i en uttalelse om norsk økonomi og norsk økonomisk politikk. Både plasseringen av oljepengene i et investeringsfond (Statens pensjonsfond utland, populært kalt Oljefondet) og handlingsregelen som begrenser bruken – er ifølge IMF gode eksempler til etterfølgelse for andre land.

Problemet er at den forventede avkastningen på 4 prosent er for optimistisk, advarer IMF. Dermed ligger det også en fare for at vi over tid bruker for mye.

– Dessuten tilsier fremtidige pensjonsforpliktelser og en alltid tilstedeværende fare for synkende oljepris at Norge snarest bør stramme inn bruken av oljepenger, sier IMFs representant Thomas Dorsei til NTB.

– Les også: Siv Jensen lover handling

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) viser til at handlingsregelen er fleksibel ved at vi bruker mindre enn 4 prosent i gode tider og at vi kan bruke mer i vanskelige tider. I år ligger vi an til pengebruk tilsvarende 3,25 prosent.

– Men jeg merker meg at IMF advarer mot å bruke penger utenfor handlingsregelen gjennom låneordninger eller nye fond. Det er jeg glad for, sier Johnsen med tydelig adresse til Fremskrittspartiet.

Siv Jensen og hennes mannskap kommer under helgas landsmøte trolig til å vedta en økonomisk politikk som kaster vrak på handlingsregelen, til fordel for å skille mellom drift og investeringer. Det fjerner i realiteten alle hindre for å øke oljepengebruken. Investeringer skal ut av budsjettene og kanaliseres eksempelvis til statlige investeringsfond – ikke for å bruke mer penger, ifølge Jensen, men for å «bruke pengene riktigere».

– IMF bør først sette seg veldig godt inn i hva de ulike partiene står for, før de kommer med kritikk, sier Jensen, som benekter at hun ikke tar uttalelsene til fondet på alvor.

– Jeg hadde ikke lest dem hvis jeg ikke syntes de var viktige, sier hun.

Flere forhold

IMF peker på flere forhold som tilsier at 4 prosent er for høyt.

– Historien har vist at den forventede avkastningen på 4 prosent er for optimistisk, både gjennomsnittlige tall og fondets historiske avkastning viser dette. Norge må også ta høyde for en betydelig lavere oljepris. Skulle oljeprisen falle til 20 dollar fatet, vil fremtidens verdi av fondet reduseres betydelig. I tillegg vil utgiftene til alderspensjon, sykepenger og andre sosiale ytelser i fremtiden klart overstige det Oljefondet kan bære. Alt dette tilsier at Norge bør bruke mindre av Oljefondet enn i dag, sier Dorsei til NTB.

Generelt konkluderer IMF med at norsk økonomi klarer seg godt: Produksjonen i fastlandsøkonomien øker, og arbeidsledigheten og inflasjonen holder seg lav. IMF venter at veksten i fastlandsøkonomien vil holde seg nær sitt historiske gjennomsnitt den nærmeste tiden.

I tillegg advares det mot de høye lønningene i oljeindustrien som svekker konkurranseevnen i andre sektorer, faren for lavere etterspørsel etter eksportvarer og lavere oljepris trekkes fram og IMF peker også på risikoen ved stadig stigende boligpriser og gjeld i husholdningene. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse