JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stadig flere statlig ansatte

Det har blitt godt over 20.000 flere årsverk i den statlige forvaltningen under den rødgrønne regjeringen.

bjorn.erik.dahl@anb.no

– Det har vært vekst i hele statsforvaltningen. Men det skulle bare mangle at vi ikke hadde en økning når vi ser på veksten i antall innbyggere i samme periode. Det har spesielt vært en markert vekst i årsverk innen sykehusene, sier fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

For første gang presenterer Statistisk sentralbyrå (SSB) en bred oversikt over sysselsatte i staten. I 2011 var det om lag 234.000 årsverk i statlig forvaltning. I dette tallet er det tatt hensyn til at mange arbeider deltid og at en del er fraværende på grunn av sykdom og foreldrepermisjon. Hvis man også tar bort førstegangstjeneste og sivilarbeidere er det snakk om 226.000 årsverk i 2011.

– Les også: Pensjonens ABC

Antallet årsverk i denne sektoren økte med om lag 19.800 fra 2006 til 2011. Målt i sysselsatte personer utgjorde statsforvaltningen 10 prosent av sysselsatte i alt, og 30 prosent av offentlig sektor i 2011. 2012-tallene kommer først senere i år, men hvis man bruker blant annet Nasjonalregnskapet kan man grovt anslå ytterligere 2.800 flere statlige årsverk i løpet av de rødgrønnes regjeringstid. Men det er foreløpig kun et anslag.

De nye årsverkene kommer blant annet hos sykehusene, politiet, universiteter og høgskoler og Statens vegvesen.

Det jobber flest i sykehusene, 88.000 av årsverkene utgjør 39 prosent av totalen i 2011. Deretter følger universiteter og høgskoler med 14 prosent, Forsvaret med åtte prosent, politi og påtale med seks prosent og NAV med fem prosent.

– Les også: Kvinner sliter på jobben

– Vi vet også fra Helsedirektoratets aktivitetsrapport for somatisk spesialisthelsetjeneste i 2012 at aktiviteten ved sykehusene fortsetter å øke og at flere pasienter får behandling, understreker Rigmor Aasrud.

25 prosent av årsverkene i statsforvaltningen har over fire års utdanning på universitets- og høgskolenivå. Kvinner sto for 55 prosent av årsverkene i statsforvaltningen i 2011. Oslo var med sin andel på 25 prosent det fylket som hadde flest av de statlige årsverkene. Men hvis en måler sysselsatte i statsforvaltningen i prosent av sysselsatte i alt, hadde Troms høyest andel statsansatte med 18 prosent, fulgt av Oslo med 15 prosent.

– Jeg er glad for at vi i Norge har en svært kompetent statlig forvaltning. Internasjonale sammenligninger utarbeidet av Verdensbanken viser at norsk forvaltning er velfungerende og rangerer blant de beste i verden, sier Aasrud.

Undersøkelsen «Sysselsetting i statsforvaltningen», som SSB har utført, er delvis finansiert av fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet. Analysen bygger på tall fra StatRes, som er et system for utvikling og formidling av statistikk om staten. (ANB)

Annonse
Annonse