JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Siv sier fortsatt «hvis...»

Det er nesten ikke grenser for hva Frp skal få til når de kommer i regjering etter valget.

Dette hvis vi skal tro deltakerne på landsmøtet i helga.

Men Frp-erne som snakker om «når» – og ikke «hvis» – partiet kommer i regjering etter valget, bør ta det litt mer med ro, mener partileder Siv Jensen.

– Det skal være valg før det blir klart om Fremskrittspartiet kommer i regjering eller ikke. Derfor er jeg selv veldig nøye med å ikke si «når» vi kommer i regjering, sier Jensen til NTB.

– Les også: Solvik-Olsen ny nestleder i Frp

Etter en intens landsmøtehelg på Gardermoen, som ble avsluttet to timer før tiden søndag ettermiddag, var Frp-lederen mest klar for å komme seg hjem så raskt som mulig. Den oppsummerende pressekonferansen ble avviklet på rekordfart før partilederen hermet etter dialekten til sin nyvalgte nestleder Ketil Solvik-Olsen fra Rogaland, sa «ha det, Ketil» og strøk på dør med en blomsterbukett i neven.

Hun mener partifellenes ordvalg i løpet av tre dager med landsmøte er en god illustrasjon på et Frp som er modent for makt.

– Jeg har hele veien vært klar på at det er velgerne som bestemmer om Frp kommer i regjering, og hvor mye innflytelse vi får. Vi vet at Jens Stoltenberg er en formidabel kraft i valgkampen, sier hun.

– Les også: Frp freder sykelønn

Likevel poengterte hun i sin avslutningstale til partifellene at programmet som ble banket igjennom før festen lørdag kveld «kan bli politiske realiteter» allerede om et snaut halvår.

Det er Frp-politikk av kjent merke. Skatte- og avgiftstrykket – både på folk og bedrifter – skal ned, veier skal bygges uten bom og asylsøkerne skal få det langt vanskeligere med å komme seg inn i landet. Frp vil etablere lukkede mottak som asylsøkerne må bo i til søknaden er behandlet, gjennomføre raskere utsending ved avslag og gi mindre adgang til familiegjenforening.

Derimot glimret klimapolitikken fullstendig med sitt fravær i partilederens taler, og var bare glimtvis til stede i den politiske debatten. Da den først dukket opp, kunne det være i form av sarkastiske sammenligninger med religiøs fanatisme og troen på at «vestlig kapitalisme har ført til økte CO2-utslipp, som har fått guddommelig kraft til å endre været», slik Drammen-delegat Jon Engen-Helgheim sa i sitt innlegg fredag.

– Les også: Avviser negativ trend

Sosialøkonomen Ketil Solvik-Olsen tok over den tunge og vanskelig posten som Frps finanspolitiske talsmann for halvannet år siden. Søndag tok han enda et skritt opp i Frp-hierarkiet, da han ble valgt inn etter Per Arne Olsen som 2. nestleder med 217 stemmer mot 13 blanke.

Både Jensen og Solvik-Olsen bekrefter overfor NTB at det blir en sentral oppgave i valgkampen å bekjempe inntrykket andre partier prøver å skape av at Frp fører en uansvarlig økonomisk politikk, blant annet når partiet vil skille mellom drift og investeringer. Derfor kan valget av Solvik-Olsen ses på som en betydelig styrking av laget før en valgkamp der ansvarlighet trolig blir et gjennomgangstema.

– Les også: Vil halvere bilavgiften

– At både Ketil og jeg har økonomifaglig bakgrunn, er med på å styrke troverdigheten i våre politiske svar. Jeg synes det kan bli vulgært når de andre partiene bruker harde ord, som rasering, mot oss. De vet innerst inne at det ikke er slik. Vi vil dette landet vel, vi har bare et annet syn på hvordan vi skal få det til, sier Jensen. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse