JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forsker på «modellen»

Mange prater om den, men få kan mer om «den norske modellen» enn Jon Hippe.

helge.birkelund@anb.no

Han er daglig leder for Forskningsstiftelsen Fafo, som leder et nordisk forskningsprosjekt om nettopp den nordiske samfunnsmodellens sentrale kjennetegn og framtidig bærekraft. Alle de fem nordiske landene er med i forskergruppen som Fafo leder.

– Det går ikke an å være for den nordiske, men mot den norske modellen, sier Jon Hippe til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Enkelt sagt består den nordiske modellen av områder der de nordiske land skiller seg fra andre land som sterke organisasjoner i arbeidslivet, godt utbygde velferdsstater med en ansvarlig økonomisk politikk.

– Les også: Nå handler alt om valget i LO

Kort sagt består også den norske modellen av disse tre bærebjelkene; sterke organisasjoner i arbeidslivet, utbygd velferdsstat og vekt på makro-økonomisk styring.

– Hvis Fremskrittspartiet vil modellen til livs, må partiet nødvendigvis også ønske en forandring på disse områdene. Dersom én av disse bærebjelkene kommer i ubalanse, kan modellen raskt miste fotfestet. Så langt har modellen vist seg svært tilpasningsdyktig til nye utfordringer og har gitt gode resultater. Derfor er det viktig at den også i framtiden står støtt, mener Jon Hippe.

– Ikke minst har trepartsamarbeidet og en sterk fagbevegelse bidratt til å svare på økonomiske kriser, fremme sosiale reformer samtidig som det har vært en jevn inntektsøkning i Norge. Hvis man gjør noe med denne delen av den norske modellen, kan det raskt føre til mindre styringsevne og sannsynligvis større forskjeller, kommenterer han.

– Les også: Nå handler alt om valget i LO

Mandag uttalte Siv Jensen til TV2 at den norske modellen setter systemet foran individet, mens Fremskrittspartiet vil sette individet først.

– Da kan hun ikke ha tenkt på den norske modellen som et analytisk begrep. De fleste vil nok oppfatte at den norske modellen med full sysselsetting, gode velferdstilbud, små forskjeller og forutsigbarhet nettopp er en fordel for individuell frihet og trygghet i Norge, mener Jon Hippe.

– Når Siv Jensen mener at den norske modellen står i veien for bruk av sunn fornuft og kloke løsninger, er det også mulig å argumentere motsatt: Mange av de virkemidlene som den norske modellen står for har nettopp hjulpet oss til å finne kloke løsninger, legger han til.

– Les også: Siv Jensen lover handling

– Hun har brukt betegnelsen den norske modellen mer som et uttrykk for den bestående orden, det vil si alle måter vi innretter oss på i Norge enn som en analyse av det norske samfunn.

Den nordiske modellen er ikke skapt av ett enkelt politisk parti. Fafo-forsker Jon Erik Dølvik mener i en av delrapportene til forskningsprosjektet at samfunnsendringene har vært for sterke til at partipolitikken alene har kunnet bremse eller styre den. Mange av reformene har blitt formet i spenningsfeltet mellom motstridende krefter og interesser. Ikke minst er fagbevegelsens styrke og utviklingen i arbeidslivet en helt avgjørende faktor for å forstå hvordan Norge har utviklet seg. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse