JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lysbakken vil ha EØS-debatt

SV-leder Audun Lysbakken vil åpne for en EØS-debatt som favner både motstandere og tilhengere av avtalen.

Audun Lysbakken hilser utspillet og vedtaket i landsstyremøtet i EL & IT Forbundet denne uken velkommen.

– Mange i fagbevegelsen er bekymret for EØS-avtalens påvirkning på norsk arbeidsliv. Og det er en bekymring vi må ta på alvor, sier Lysbakken.

Han mener EØS-avtalen favner noe av det viktigste vi har i det norske samfunnet i dag, nemlig hvilke regler og ordninger vi skal ha for et godt fungerende arbeidsliv. Lysbakken mener viktige verdier i arbeidslivet trues av blant annet de siste års dommer og direktiver som er kommet fra EU på dette feltet.

– Tvangstrøye

Lysbakken mener det er viktig å bryte tabuet rundt EØS-debatten, hvis ikke risikerer vi å bli påtvunget en utvikling som ikke ivaretar arbeidstakernes interesser.

– EØS-avtalen er i ferd med å bli en tvangstrøye for norsk arbeidsliv, sier SV-lederen.

Han konstaterer at det er ulike syn på EØS i fagbevegelsen og synes derfor at utspillet fra EL & IT Forbundet er viktig, og ikke minst konstruktivt, med tanke på å skape en bred debatt rundt avtalen, både i fagbevegelsen og på venstresiden i norsk politikk.

– EØS tabu

– Det har vært et tabu rundt det å diskutere EØS-avtalen, det er et tema som er tatt ut av den politiske debatten, men det er ikke mulig å finne løsninger hvis vi ikke forsøker, sier Lysbakken, som etterlyser en mer offensiv holdning til avtalen når grunnleggende interesser står på spill.

Audun Lysbakken mener det er naturlig at man starter med å diskutere hva slags avtale man ønsker. – Det er ikke slik at EØS-avtalen kun er basert på Norges interesser, EU har også fordeler med denne avtalen, sier SV-lederen.

Tiltakspakken

– Nå ble vikarbyrådirektivet implementert av Stortinget i mai, med en tiltakspakke som er ment å skulle demme opp for de mest uheldige utslagene av avtalen, holder ikke dette?

– Jeg er glad for at vi har fått en tiltakspakke på plass og håper vi har tatt feil når det gjelder direktivet, men en vesentlig grunn til vår motstand er at vi må regne med flere direktiv og flere dommer i årene som kommer, sier Audun Lysbakken. Han peker på erfaringene med postdirektivet og mener at det derfor må være mulig for Norge å si nei til direktiv.

Vil diskutere

Lysbakken er erklært EØS-motstander, men han mener det samtidig må være mulig å diskutere alternativer med tilhengere av avtalen for å komme frem til løsninger.

– Mange, særlig i fagbevegelsen, var veldig frustrerte over det som skjedde i forbindelse med vikarbyrådirektivet, konstaterer SV-lederen.

Alternativer

En av «arkitektene» bak uttalelsen til EL & IT Forbundet er leder i forhandlingsavdelingen i forbundet, Jan Olav Andersen. Han er partikollega og fagpolitisk ansvarlig i SV og har ledet arbeidet med alternativutredningen som ble presentert tidligere i år. Der ble det skissert flere alternativer til dagens EØS-avtale. Audun Lysbakken mener det ble gjort en solid jobb i forbindelse med denne utredningen og at dette viser at det er mulig med alternative løsninger til dagens avtale.

– Jeg håper og tror at dette er en debatt som også EØS-tilhengere vil kunne være med på, sier Lysbakken.

– Vil du ta initiativ til at det også blir en EØS-debatt i regjeringen?

– Vi må jobbe for å skape bevegelse rundt dette spørsmålet. I SV holder vi for tiden på med programarbeid og der har vi en jobb å gjøre med å bli mer konkrete på hva vi ønsker oss og søke støtte i blant annet fagbevegelsen, avslutter Audun Lysbakken.

Annonse

Flere saker

Annonse