JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Våronna mye forsinket

Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum er bekymret over forsinket våronn mange steder i landet.

kjell.werner@anb.no

– På flere steder er bøndene nærmere en måned forsinket. For mange er det slik at de har kommet litt i gang, og så har arbeidet med våronna stoppet opp, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– En kald vår og mye regn de siste ukene har ført til at mange kom seint i gang med våronna, sier ministeren. Tirsdag besøkte han grønnsakbonde Trond Kristoffersen på Rygge i Østfold.

– Her skulle jeg for lengst ha sådd bygg. Jeg er litt på hælene, for å si det forsiktig, sier Kristoffersen og stiller seg opp på et jordstykke hvor ugraset i stedet har grodd. Problemet er at han har kommet utpå jordene for få dager i uka.

– Les også: Bonden Ketil er lei snøen

– Men værgudene kan heller ikke ministeren gjøre noe med, legger han til.

Trygve Slagsvold Vedum er på sin side litt oppgitt over at et godt landbruksoppgjør blir litt spolert av en dårlig vår værmessig. Nå håper både ministeren og bonden på en varm sommer med litt småregn innimellom.

Det ligger an til det tredje året med dårlig kornhøst i Østfold. I de ytre delene av fylket regner man med at 60-70 prosent av det høstsådde kornet har gått tapt, og at det dermed må sås på nytt.

– Her i Østfold er det bare femti prosent av kornet som er sådd, sier ministeren. Det samme er tilfellet i Vestfold, Hedmark og Buskerud.

– Les også: Arktisk kan ha kjølt ned Norge

Ministeren forteller at Telemark ligger dårligst an, for i dette fylket gjenstår det å så 80 prosent av kornarealet.

– Det er voldsomt, og da begynner bøndene å bli bekymret, sier Vedum og viser til store variasjoner. Han gleder seg over at det skjedde en positiv utvikling i løpet av helgen.

På den positive siden topper Sør-Trøndelag, hvor 90 prosent av våronna er unnagjort for kornets del. I Oppland gjenstår bare 25 prosent, mens Nord-Trøndelag kan skilte med at bare 35 prosent av arealet gjenstår.

– For de som har seine sorter som trenger lang modningstid kan det være vanskelig å få kornet modent før høsten blir for kald og våt. Det bekymrer mange av vekstsesongen kan bli for kort, sier landbruksministeren. (ANB)

Annonse
Annonse