JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Får kritikk for Munch-strategi

Flere sentrale Ap-politikere mener partiet burde vært med på avtalen om byggingen av Munch-museet Lambda i Bjørvika.

Mange står nå fram og uttrykker glede over at saken endelig er løst, skriver VG. Flere er imidlertid skeptisk til strategien Oslo Arbeiderparti og varaordfører Libe Rieber-Mohn valgte ved å stå fjellstøtt på kravet om at et nytt museum må ligge på Tøyen.

– Ap burde vurdert å bli med i forhandlingene om Munch-museet hvis det på noe tidspunkt var åpning for dette. Mitt inntrykk har vært at dette egentlig har vært et spørsmål om hvor mye byrådet måtte legge i vektskålen for Tøyen for å få på plass Lambda. Hvis det er tilfelle, tror jeg SV og Ap sammen kunne fått til en bedre avtale for Tøyen enn hva SV har gjort, sier leder for bydelsutvalget i Grorud, Jack Grimsrud.

– Les også: Politisk spetakkel

Han er glad for at Oslo bystyre har kommet fram til en løsning, selv om han helst hadde sett at plasseringen av museet falt på Tøyen.

Både han og lederen for bydelsutvalget i Bjerke, Steinar Arnesen, mener Ap burde vært en del av avtalen. Tidligere stortingsrepresentant Saera Khan er enig:

– Det er trist at Ap ikke er arkitekten bak denne avtalen. I denne saken gikk vi oss fast i ett spor og har ikke hatt mot nok til å snu, sier hun.

Libe Rieber-Mohn fastholder på sin side at det var riktig å stå fast på Tøyen som det eneste riktige stedsvalg for nytt museum.

– Les også: – Vi skal ikke surmule

I Ap sentralt er det flere som er glade for Munch-avtalen, blant annet nestleder Helga Pedersen, skriver Dagsavisen.

– Det er veldig bra at man nå er blitt enige om lokalisering for Munch-museet og at hele nasjonen om noen år kan oppleve Munchs kunst i et museum som presenterer hans kunst på en ordentlig måte, sa Pedersen før Ap og Frp onsdag ettermiddag plutselig fant sammen om et alternativt forslag om å selge tomta der Lambda-bygget etter planen skal stå.

Hånden som ble strukket ut til SV, ble imidlertid avvist med en kald skulder.

Partiene ønsker å utlyse en arkitektkonkurranse for et nytt Munch-museum på Tøyen og Tullinløkka, ifølge NRK.

– Les også: Hardt ut mot Munch-avtale

Jøran Kallmyr, finanskomitémedlem for Frp, betegnet forslaget som en invitasjon til SV.

– Toget har for lengst forlatt perrongen. Forhandlingene er gjort. Munch-museet skal på plass, og det skal være i Bjørvika, sa SV-representant Ivar Johansen til kanalen.

Et flertall bestående av Høyre, Venstre, KrF og SV i Oslo bystyre er enige om å bygge Lambda som nytt Munch-museum i Bjørvika. For å støtte prosjektet fikk SV gjennomslag for en storstilt oppgradering av Tøyen-området, der Munch-museet ligger i dag.

– Les også: Tajik lover Munch-støtte

Frps gruppeleder Carl I. Hagen, var så forarget at han valgte å bryte Frps budsjettsamarbeid med byrådet. Hagen sier til Klassekampen at SV ville fått hele Tøyen-pakken gratis av Frp, uten at de samtidig hadde behøvd å akseptere Lambda.

Avtalen innebærer at til sammen 250 millioner kroner går til oppgradering av Tøyen bydel i løpet av en femårsperiode.

– Hadde de kommet til bystyret og foreslått disse tiltakene, ville de ikke hatt problemer med å få flertall. Vi måtte ha regnet litt på kroner og øre, men i all hovedsak støtter vi det fullt ut, sier Hagen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse