JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krafttak mot sosial dumping

Regjeringa vil ha flere kontroller mot sosial dumping og økonomisk kriminalitet i næringslivet.

frode.ronning@lomedia.no

Den rød-grønne regjeringa har prioritert arbeidet mot sosial dumping i forrige stortingsperiode, og vil øke innsatsen på feltet. De tre regjeringspartiene lover at staten skal ta et krafttak i de bransjene som har størst problemer med sosial dumping, gjennom bransjeprogrammer med eierne, ansatte og staten. Dette er bare ett av løftene i den nye regjeringsplattformen som ble lagt fram i dag.

Konserntillitsvalgt Steinar Krogstad i Veidekke forventer at byggebransjen er blant dem det nå skal ryddes opp i. Han var blant dem som før valget oppfordret fagorganiserte til å stemme rødgrønt ved valget. Krogstad synes den nye regjeringsplattformen har rundere formuleringer enn den forrige, men mener fagbevegelsen har gode muligheter til å nå fram med sine krav.

– Vår oppgave framover blir å fylle regjeringas intensjoner med konkret politikk. Dette gjelder blant annet bedre forhold for de arbeidsløse, jevnere nivå på boligbygginga for å unngå boligbobler, og utvikle byggebransjen slik at seriøse bedrifter får et fortrinn, krever Krogstad.

Fellesforbundets leder Arve Bakke fikk på LO-kongressen flertall for sitt forslag om økt arbeidsløshetstrygd, men regjeringspartiene har ikke valgt å prioritere dette i den nye regjeringsplattformen.

Bakke vil – uavhengig av dette – vente med å kommentere den nye regjeringsplattformen til torsdag.

Ønsker flere faste

Birgit Tandberg, leder av Oslo og Akershus hotell- og restaurantarbeiderforening, ønsker at hennes bransje nå skal få nyte godt av en opprydding av sosial dumping. Hun mener imidlertid det er mye bra regelverk på plass, men at det mangler straffetiltak for arbeidsgivere som ikke overholder lover og regler.

– Når bedriftene bryter reglene, skjer det ingen ting, sier Tandberg.

Hun mener Arbeidstilsynet må kunne gi bøter til mange flere.

– Hele budsjettet for Arbeidstilsynet kunne vært dekt inn, om de hadde tatt inn bøter for hver gang det er et brudd på lover og regler, mener hun.

Tandberg ønsker at regjeringas satsing mot sosial dumping skal gi bedre verktøy for å hindre bedriftenes omfattende bruk av ekstrahjelper.

– Det må bli slik at hvis bedriftene ønsker å ansette på deltid, må de konferere med tillitsvalgte på lokalt eller avdelingsnivå. Bedriftene må ta det opp til drøfting hvis de ønsker nye ansette i noen annet enn fast stilling på heltid, sier Tandberg.

I regjeringsplattformen heter det at regjeringen vil:

– styrke innsatsen mot ufrivillig deltid og for retten til heltid, og vurdere nye lovendringer for å få til dette.

– arbeide videre for å sikre at fast ansettelse er hovedregelen og begrense midlertidige ansettelser.

Mot økonomisk kriminalitet

Regjeringspartiene legger stor vekt på kampen mot økonomisk kriminalitet. Regjeringa vil blant annet:

– legge fram en ny handlingsplan mot økonomisk kriminalitet

– styrke arbeidet med for å hindre svart økonomi og skatteunndragelser både nasjonalt og internasjonalt, herunder følge opp forslag fra Skatteundragelsesutvalget

– i forbindelse med evalueringen av skattereformen vurderes de skattemessige rammevilkårene for enkeltpersonsforetak sammenliknet med aksjeselskap

Flere tiltak

Regjeringa ønsker økt skattefradrag for fagforeningskontingenten.

De rødgrønne partiene vil vurdere en ordning med Velferdsombud som skal dekke NAV, sosialtjenesten og helsetjenesten

De tre partiene har dessuten blitt enige om at det ikke skal bli noe oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen i denne stortingsperioden. I forbindelse med revidering av forvaltningsplanen i 2010 vil regjeringa ta stilling til om det skal gjennomføres en konsekvensutredning for petroleumsvirksomhet. En konsekvensutredning må ligge i bunn, hvis det skal det skal startes opp petroleumsaktivitet i området.

Annonse
Annonse