JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Enige om tiltak mot vold

Et samlet Storting slutter seg til de aller fleste tiltakene som regjeringen foreslår for å bekjempe skjult vold mot kvinner og barn.

Forebygging, bevisstgjøring, et styrket mottaksapparat og raskere oppfølging er stikkord for arbeidet.

For første gang er det lagt fram en stortingsmelding om vold i nære relasjoner, overgrep som koster samfunnet mellom 4,5 og 6 milliarder kroner i året, og som kan påføre kvinner og barn skader for livet.

Mange viste under debatten til Christoffer-saken som en tragisk påminnelse om hvordan det går når systemet svikter.

– Tidligere ble dette sett på som et privat anliggende, nå er det løftet ut på den offentlige arena. Mellom 75.000 og 100.00 kvinner og barn utsettes årlig for overgrep der de skal føle seg tryggest – i sine egne hjem, sa saksordfører Anna Ljunggren (Ap).

– Les også: Vil ha barnehus for voksne

Komiteen erkjenner at også menn utsettes for vold, men hovedbildet er at menn står bak volden, både den fysiske og psykiske. Mørketallene er imidlertid store. Datainnsamlingen er ikke samordnet godt nok, og forståelsen av hva problemet består i, er under stadig endring.

Opposisjonens viktigste ankepunkt er regjeringens forslag om å splitte opp mottaksapparatet mellom sykehusene og kommunene.

De rødgrønne mener at seksuelle overgrep krever spesialistbehandling ved sykehusene, mens såkalt relasjonsvold kan håndteres av det kommunale hjelpeapparatet.

Opposisjonen frykter ressurskamp og strid mellom fagmiljøer på ulike nivåer. Høyres André Oktay Dahl viste til at denne oppdelingen har vært forsøkt tidligere, men at ansvaret ble tilbakeført til kommunene.

– Les også: Hjelpetelefon blir permanent

Justis- og beredskapsminister Grete Faremo (Ap) viste til en evaluering fra 2012 som avdekket store forskjeller i kunnskap og kapasitet ved mottak rundt om i landet.

– Slike store forskjeller kunne ikke fortsette. Nå får vi en avklart, landsdekkende modell med forankring i spesialisthelsetjenesten, sa hun.

Høyre og Frp mener også at sentrale områder som kjønnslemlestelse og tvangsekteskap burde vært med i meldingen, men de rødgrønne viser til at dette arbeidet blir håndtert i egne handlingsplaner.

Faremo opplyste at mottakskapasiteten blir styrket, særlig på Østlandet, og at ventetiden for dommeravhør skal ned. Barnehuset i Oslo får doblet antallet stillinger, det startes et nytt forskningsprosjekt for å få bedre kunnskap og Nav-kontorenes rolle skal utredes og utvikles. Antallet henleggelser hos politiet skal ned, det skal også etterforskningstiden.

Høyre og Frp synes at forslagene innen politi og rettsvesen er for lite konkrete, effektive og ambisiøse.

(ANB-NTB)

Annonse
Annonse