JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høster applaus og raseri

LO-leder Gerd Kristiansen har fått blandede reaksjonen for utspillet om kvinner, morsrollen og deltidsarbeid.

– Jeg synes hun er kjempetøff, sier administrerende direktør Anne-Kari Bratten i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter til NTB.

Hun måtte selv tåle refs da hun for to år siden slo fast at for mange kvinner velger å sitte på kafé eller gå på Sats i stedet for å bruke tiden på jobb.

– Jeg var egentlig ganske uforberedt på det som kom. Spørsmålet oppleves nok som ubehagelig fordi det rører borti våre egne valg. Vi liker å tro at vi er likestilte og kan forsørge oss selv, men veldig mange gjør seg økonomisk avhengig av mannen sin, sier Bratten.

– Les også: – Gjemmer seg bak morsrollen

Den nyvalgte LO-lederen fikk kommentarfeltene på internett til å syde med sine spissformuleringer i torsdagens Aftenposten.

– Når ammingen er over, burde det være like naturlig for far å ta ansvar som det er for mor. Vi opplever at noen menn ber om å få lov til å ta omsorg og ansvar. Det viser at vi kvinner bruker morsrollen til å hegne om et revir.

Kristiansen anførte også at det ikke er noe i veien for at ansatte i helse- og omsorgssektoren i perioder kan jobbe hyppigere enn tredje hver helg, noe Sykepleierforbundet lenge har motsatt seg.

– At hun sier noe sånt som LO-leder, er sjokkerende. Vi vil ikke skru klokka 20 år tilbake i tid, sier leder Eli Gunhild By i Norsk Sykepleierforbund.

Delte reaksjoner

I det politiske miljøet er meningene delte om Kristiansens utspill. Regjeringspartiene og Høyre har forståelse for poenget om at deltidsarbeid er en likestillingsfelle og at Norge trenger mer arbeidskraft, selv om partienes talspersoner understreker at de nok hadde valgt andre formuleringer enn LO-lederen.

I KrF og Frp er tonen en helt annen. Der er man rystet over budskapet fra Folkets Hus.

– Kristiansen tegner et bilde av at vi alle er produksjonsenheter i LO- og Arbeiderparti-samfunnet. Det skal gå foran alt, men familier er forskjellige, og barn er forskjellige, sier Hareide til NTB.

Frps Robert Eriksson mener LO-lederen er skyldig i et usselt angrep på norske kvinner.

– Overformynderi og kvinnefiendtlig moralisme på sitt verste, tordner han.

– Les også: Ber LO roe seg

Anne-Kari Bratten i Spekter understreker at det er legitimt å jobbe deltid når man har små barn, er syk eller når en viss alder, men anfører at det er mange myter ute og går i deltidsdebatten.

– 90 prosent av all deltid er frivillig, og voksne damer jobber redusert i større grad enn andre - uten å oppgi spesielle grunner for det. Da må det være greit å stille spørsmål ved den enkeltes valg uten å bli beskyldt for moralisme, sier hun.

Spekter er arbeidsgiverorganisasjon for blant annet sykehusene, og Bratten mener altfor få har tatt innover seg hvor stort behovet for arbeidskraft faktisk er og vil bli i årene som kommer.

– Vi løser ikke dette problemet uten at flere jobber heltid. Jeg mener det er en god del dobbeltmoral ute og går. For de samme kvinnene som selv jobber deltid, forventer at det er mulig å ta drosje hjem etter julebordet, oppsøke legevakten lørdag ettermiddag eller kjøpe stemorsblomster Kristi himmelfartsdag, sier hun.

Var forberedt

LO-lederen er selv ikke overrasket over reaksjonene som utspillet i torsdagens Aftenposten har avstedkommet.

– Hver gang noen løfter heltidsdebatten får vi avsporinger. Men jeg vil fortsette å ta opp dette helt til heltid blir like vanlig i kvinnedominerte yrker som det er i mannsdominerte turnusjobber, sier hun til NTB.

Kristiansen mener ansvaret først og fremst ligger hos arbeidsgiverne, som sammen med de tillitsvalgte må finne fram til gode lokale løsninger.

– Men kvinnene har selv et ansvar. De må gjerne jobbe deltid hvis de er seg bevisst sitt eget valg. Mange jeg har snakket med, har ikke vært det. Det gjelder for eksempel aleneforsørgere eller godt voksne damer som ikke kan gå av med AFP fordi de ikke har tjent opp nok i pensjon, sier hun. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse