JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sugne på valgkamp

Jens Stoltenberg advarte mot uansvarlige skatteletter, mens Erna Solberg var mer opptatt av hva pengene skal brukes til enn hvor mye.

Partilederne var sugne på å starte valgkampen da den første partilederdebatten foran stortingsvalget startet på NRK torsdag kveld.

Ved en blåkledd Solbergs høyre side sto en kritthvit Siv Jensen, med Trine Skei Grande og (V) og Knut Arild Hareide (KrF) på flankene. På motsatt side sto Stoltenberg flankert av Liv Signe Navarsete (Sp) og Audun Lysbakken (SV).

Mye kom til å handle om økonomisk politikk, handlingsregel og skatteletter.

– Les også: Vil ha minipol i butikken

Solberg gikk til angrep på Stoltenberg på Arbeiderpartiets tradisjonelle hjemmebane, nemlig «arbeid for alle».

– Jeg er opptatt av at det står altfor mange mennesker utenfor arbeidslivet. Mellom det offentlige og det private må vi bli flinkere til å tørre å satse på folk, sa hun.

Stoltenberg svarte med ansvarlighet.

– Jeg tror mange undervurderer at det kommer til å bli en del forskjeller. De tror det bare handler om å få noen nye ansikter i regjering, sa han.

Stoltenberg manet fram bildet at en Frp-helseminister «som vil ha sprit i butikken» før han konkluderte på økonomien:

– Det er et sjansespill. Det blir usikkerhet. Det vi vet er at det blir store skattekutt og økte forskjeller i Norge.

– Les også: Borgerlig regjeringssprik

Frp-leder Siv Jensen slo fast at ingen må bli overrasket over at Frp ønsker å få en hånd på rattet dersom det blir regjeringsskifte.

Hun mente de rødgrønne hadde bestemt seg for «å skyte ned Frp».

– Men jeg kan forsikre om at det fortsatt vil bli en ansvarlig politikk med oss i regjeringskontorene. Dere låner bort penger til 1 prosent, og låner tilbake til 3,5 prosent for å bygge veier. Det er uansvarlig økonomisk politikk, det, sa Jensen.

Viser forskjeller

Stoltenberg mener at debatten fikk fram forskjellene mellom det rødgrønne og det borgerlige regjeringsalternativet.

– Det handler om fortsatt trygghet eller usikkerhet. Hver gang det ble snakk om hvor mye oljepenger de vil bruke, forsøker de å snakke om noe annet - nemlig hvordan vi bruker pengene. Vi må gjerne snakke om det også, men handlingsregelen er avgjørende for norske arbeidsplasser, sa Stoltenberg til NTB etter debatten.

Statsministerkandidat Solberg sier at hun er lite imponert over at de rødgrønne fortsetter med retorikken fra de to siste valgkampene.

– Men når såpass mye av diskusjonen handlet om vår politikk, sier det mye om at det er vi som har de nye løsningene, sa Høyrelederen til NTB etter at studiolysene på Litteraturhuset var slukket.

Krisen opp igjen

Stoltenberg advarte om at krisen ikke er over, men tvert om på vei opp igjen.

Solberg ville ikke snakke om oljepengebruk.

– Økonomisk politikk er mye mer enn handlingsregelen, sa hun og viste til gode vilkår for gründere og å skape arbeidsplasser.

– Men Stoltenberg vil ikke snakke om hvordan vi bruker pengene, for det har han sluttet å gjøre, sa hun til stor applaus.

Hareide la til at Stoltenberg trolig er den eneste i landet som går til sengs og er bekymret for at det blir en uansvarlig økonomisk politikk med Solberg som statsminister.

– Hva jeg tenker når jeg legger meg i sengen, det vet ikke du noe om, repliserte statsministeren.

Kristiansen

Panelet var en tur innom LO-leder Gerd Kristiansens mødre-utspill, og det var tverrpolitisk enighet om at Kristiansens beklagelse var på sin plass.

Hareide scoret dagens første humorpoeng, da han på spørsmål fra programleder Erik Wold forsikret at «KrF blir aldri forbanna» - selv om han mente at Kristiansens utspill var et utidig angrep på småbarnsmødre som gjør alt de kan for å få hverdagen til å gå opp.

– Det som virkelig bekymrer meg, er at hun sitter på fanget til Jens som hans nærmeste rådgiver, sa Hareide. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse