JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil øke støtten

Ordningen med landbruksstøtte står fjellstøtt i Norge, bare ikke hos Fremskrittspartiet.

helge.birkelund@anb.no

Halvparten av landets lokalpolitikere mener at landbruksstøtten bør økes de nærmeste årene, viser en undersøkelse som NorgesBarometeret har utført for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Kun en av seks mener den bør reduseres.

Hele 82 prosent av landets lokalpolitikere mener at landbruksstøtten enten bør økes eller opprettholdes på dagens nivå.

– Det er både viktig og gledelig at vi har folket i ryggen når regjeringen jobber for å styrke landbruket i alle landsdeler, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Les også: Her er Høyres liste

– Skal vi klare å øke matproduksjonen, sikre foredlingsindustrien med rundt 40.000 ansatte, opprettholde kulturlandskapet og fortsatt friste med et mangfold av lokale matvarianter, må landbruket styrkes og bonden ha inntekter som det er mulig å leve av. Dette har nordmenn forstått, og det er nettopp det disse tallene viser. Derfor inspirerer denne undersøkelsen alle dem som er opptatt av norsk landbruk og norsk matproduksjon. Fremskrittspartiet og Høyre nasjonalt er dessverre i den motsatte enden og vil gjennomføre kutt som river ned fremfor å bygge opp. Det vil selvsagt ingen være tjent med. Ikke bonden, og ikke forbrukeren, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Politikere i Oppland, Sør-Trøndelag, Hedmark og Sogn og Fjordane ønsker i størst grad å øke støtten.

På Sørlandet mener et flertall av politikerne at støtten bør reduseres eller opprettholdes på dagens nivå.

– Les også: Uvanlig kaldt vårvær

59 prosent av Fremskrittspartiets lokalpolitikere mener at den økonomiske støtten til norsk landbruk bør reduseres de nærmeste årene. 26 prosent mener den bør opprettholdes på dagens nivå, mens bare ni prosent av partiets lokalpolitikere mener den bør økes.

Høyres tillitsvalgte er også lunkne til landbruksstøtten. Tre av ti mener den bør reduseres. 47 prosent mener den bør opprettholdes på dagens nivå, mens bare 18 prosent mener den bør økes.

Ingen av Trygve Slagsvold Vedums partifeller vil redusere landbruksstøtten. 94 prosent mener den bør økes de nærmeste årene, mens seks prosent mener den bør opprettholdes på dagens nivå.

– Les også: Bønder lager mindre mat

Leder i Norsk Bondelag, Nils T. Bjørke, er ikke overrasket over resultatet av undersøkelsen.

– Det sier litt om at folk vet hva som må til for å bevare landbruket. Når vi er ute på reise i Norge, opplever vi både stor oppmerksomhet og støtte til landbruket og matproduksjonen, og dens betydning for lokalmiljøet, sier Bjørke.

Årets jordbruksoppgjør ga en inntektsøkning på 31.000 kroner per småbruker – det er 12.000 kroner mer enn gjennomsnittet. Men i fjor ble det brudd i forhandlingene, og da fikk bonden mindre enn gjennomsnittet. (ANB)

Annonse
Annonse