JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Landbruket under lupen

Nå skal landbruksutdanningen kartlegges.

helge.birkelund@anb.no

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har nemligbestilt en omfattende evaluering av norsk landbruksutdanning, både for å bedre kvaliteten og skape økt rekruttering.

- Så langt har vi ikke hatt et bredt kunnskapsgrunnlag om utdanningen innen landbruket. Jeg ser derfor fram til å få mer kunnskap, slik at myndighetene kan legge til rette for gode utdanningstilbud og løsninger, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Les også: Våronna mye forsinket

Evalueringen skal innhente kunnskap som skal brukes til å vurdere kvalitet og innhold i utdanningen i de tradisjonelle landbruksfagene på både videregående- og fagskolenivå. Evalueringen vil også være viktig støtte for Kunnskapsdepartementets arbeid med å gjennomføre tiltak i videregående opplæring som oppfølging av stortingsmeldingen «På rett vei», som handlerom kvalitet og mangfold i fellesskolen.

Kartleggingen av behovet for fagskoler i landbruksfagene er en oppfølging av landbruks- og matmeldingen og gjennomføres av Østlandsforskning AS i samarbeid med Nordisk Institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU) og Trøndelag forskning og utvikling (TFoU).

Det er bevilget 1,9 millioner kroner til evalueringen.

– Les også: Hver bonde får 31.000,-

- Det trengs kunnskap og kompetanse for å sikre og øke produksjonen av trygg mat og et aktivt landbruk over hele landet. Den som skal jobbe i landbruket enten som bonde eller i andre yrker tilknyttet landbruket, må være allsidig og kunnskapsrik. I tillegg må vi få flere unge til å velge et yrke i landbruket. Jeg vil evaluere dagens landbruks- og gartnerutdanning for å finne ut om dagens yrkesopplæring i naturbruk er god nok, eller om framtidas behov krever at vi endrer programfagene og læreplanene, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum.

Det skal gjennomføres statistiske undersøkelser og casestudier som omfatter alle regioner. Det vil bli gjennomført omfattende spørreundersøkelser og dybdeintervju som vil gi et representativt uttrykk for landbruksutdanningen i landet. Det vil også bli opprettet en referansegruppe i forbindelse med evalueringen, som skal være ferdig allerede innen utgangen av 2013.

Rekruttering og omdømme er blant temaene som skal evalueres. Det samme gjelder landbrukssektorens behov for kompetanse, læreplanens innhold og elevenes opplevde utbytte. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse