JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Verving av medlemmer med utenlandsk bakgrunn

Verving er viktig for at LO, Fagforbundet og fagforeningene skal styrkes og bli enda sterkere. Det er viktig å være mange og fordelene er store, uansett hvilken bakgrunn du har.

Derfor mener jeg at verving og rekruttering av medlemmer med utenlandsk bakgrunn til fagforeninger er viktig, og kommer til å bli enda viktigere i tiden framover.

Antallet innvandrere utgjør over 13 prosent av landets befolkning, og tallet stiger, spesielt etter at mange land i Europa og Asia har blitt rammet av finanskriser med svekkelse av vanlige folks økonomiske og sosiale rettigheter. Vi ser at det blir mer arbeidsinnvandring til Norge, og mange av disse menneskene blir utnyttet i form av svart arbeid og sosial dumping.

Arbeidsledigheten i Europa blir bare verre og verre, vi skal ikke lenger enn til Sverige for å se at dette er et utbredt problem, spesielt blant ungdom. I Hellas er ungdomsledigheten på over 50 prosent.

Mange kommer til Norge for å søke seg jobb, og dessverre er det slik at mange av dem vil oppleve å gå uten arbeidskontrakt. Det vil si at du kan bli sagt opp på dagen, du har ingen forsikringsmuligheter om en arbeidsulykke skulle oppstå, og mange vil få mye lavere lønninger enn det de egentlig skal ha.

Jeg tror dessverre at mange innvandrere er skeptiske til fagforeninger og politikk. Mange kommer fra land der den politiske ledelsen og fagforeningene har en lang historie med null samarbeid og forfølgelse av fagforeningsaktivister.

Det er viktig å gi informasjon og forklaring til de som ikke vet hvordan systemet i Norge fungerer. Klarer vi dette, vil det neste steget være verving, rekruttering og tillitsverv til folk med innvandrerbakgrunn. Jeg både tror og vet at dette er noe vi absolutt må bli flinkere til.

Dette vil bidra til at fagbevegelsen vil stå enda sterkere i tiden som kommer.

Hvert år arrangeres LOs sommerpatrulje, der en rekke unge tillitsvalgte gjør en formidabel jobb med å dra rundt på forskjellige arbeidsplasser og forsikre seg om alt står bra til med de unge arbeidstakerne: Om de har arbeidskontrakt, riktig lønn, en pause i løpet av arbeidsdagen osv. Dette er veien å gå.

Det er på arbeidsplassene vi også må møte innvandrerne. Gi dem informasjon, tillit og den hjelpen de trenger. Da vil vi også kunne rekruttere flere til fagforeningene.

Annonse

Flere saker

Annonse