JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykter politisk skifte i krisetider

LOs nye nestleder frykter for borgerlig kursendring og skattekutt når krisen i Europa begynner å slå inn over Norge.

bjorn.erik.dahl@anb.no

– Dette er et retningsvalg. Både Høyre og Frp har sagt at de ønsker å ta Norge i en annen retning. I en situasjon hvor arbeidsledigheten og den sosiale uroen i Europa når nye høyder, er dette det siste vi trenger, sier nyvalgt nestleder i LO, Hans-Christian Gabrielsen, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Gabrielsen kommer fra Fellesforbundet og nevnes allerede som potensiell LO-leder i 2017. Ifølge den ferske arbeidsfordelingen i LOs nye ledelse skal han de neste fire årene blant annet fronte LO i nærings- og industripolitiske spørsmål. Onsdag møter han politikere fra Høyre og Arbeiderpartiet til duell om skillelinjene i arbeidslivspolitikken. Og skal man tro Gabrielsen, er høstens stortingsvalg et valg mellom to helt ulike retninger.

– Ikke uberørt

– Ledigheten i Norge har begynt å bevege på seg, ifølge de siste tallene fra Nav. Vi ser det spesielt innenfor de områdene der det tradisjonelt er mye arbeidsinnvandring, som bygg og anlegg. Og arbeidsinnvandringen fortsetter samtidig, noe som er et utslag av at det ikke finnes mange alternativer for arbeidssøkerne ute i Europa. Dette blir vi ikke uberørt av, uansett hvor godt det går i Norge, mener Gabrielsen.

– Les også: – Bør tilby mindre deltid

Hans medisin er rødgrønn; orden i økonomien, kontroll på kronekurs, permitteringsregler, tiltak mot ledighet og sosial dumping, og spesifikke tiltak for de enkelte næringene, som under første del av finanskrisen i 2008 og 2009.

– Nå har finanskrisen inntatt en ny form. Den gangen var det en bank- og finanskrise. Sirkulasjonen stoppet opp i systemet. Nå er det en arbeidsledighetskrise og en sosial krise vi ser i Europa, sier Gabrielsen.

Beredskap

Han slår fast at det er god grunn til å ha beredskap for økt ledighet også her til lands.

– Vi må være framoverlent. Den viktigste forskjellen med høyresidens politikk, er at skattelette er det store mantraet, da skal bedriftene få bedre muligheter til å ta inn flere, og det skal bli mer lønnsomt. Men det de foreskriver av medisin er jo det samme som svenskene har gjort. Der har det blitt større forskjeller mellom folk, sysselsettingen har gått ned og ledigheten opp. En aktiv motkonjukturpolitikk er en helt annen type tilnærming enn tradisjonell borgerlig politikk om å kutte i skattene og statens inntekter, mener LO-nestlederen.

Gabrielsen mener at det er den norske modellen som skal ha æren for at det så langt har gått bra i Norge.

– Men et regjeringsskifte vil endre forutsetningene i norsk arbeidsliv dramatisk. Tilsynelatende støtter alle opp om den norske modellen, unntatt Siv Jensen. Fundamentene i modellen er økonomisk politikk, med arbeid til alle, velferdssystemet, med universelle ordninger, og et organisert arbeidsliv der partene samarbeider. Venstre og Frp gnager på spesielt dette siste punktet i modellen. Hvis man fjerner deler av den, så vil samfunnet unektelig gå i en annen retning, ifølge Gabrielsen.

Omstillingsevne

Han gir også den norske modellen æren for den sterke norske omstillingsevnen.

– Samspillet mellom de tre elementene resulterer i omstillingssolidaritet og omstillingstrygghet. Du holder deg ikke fast med hvite knoker og livredd blikk. Det går an å omstille seg til annet arbeid. Vi ser hvordan situasjonen er i USA og land i Europa der disse mulighetene ikke er tilstede. Det blir et lite produktivt og omstillingsvennlig arbeidsliv, konkluderer Gabrielsen. (ANB)

Annonse
Annonse