JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tilgjengelighet for alle

Barrierene for bedre integrering i arbeidslivet er i hovedsak diskriminering, kostnader, produktivitetskrav, mangel på informasjon og fordommer, skriver Kari Henriksen

Ikke alle land har visepresidenter som Lenin Moreno i Equador, som ble foreslått til Fredsprisen i 2012 for sitt arbeid for funksjonshemmede. «Å være lykkelig er både lett og morsomt», er tittelen på ei av bøkene hans. Som rullestolbruker er han nok klar over hvor mye lettere det kan bli, og hvor mye morsommere det er, når alle får tilgang til alle deler av samfunnet.

Barrierene for bedre integrering i arbeidslivet er i hovedsak diskriminering, kostnader, produktivitetskrav, mangel på informasjon og fordommer. 19. mars vedtok Stortinget å ratifisere menneskerettskonvensjonen for mennesker med nedsatt funksjonsevne og Regjeringen har gjort mye.

22. mars la regjeringen fram forslag om å innføre Brukerstyrt personlig assisten (BPA). Mennesker med varig behov for assistanse fra kommunale tjenester, kan ansette assistenter selv. En jobbstrategi, rettet mot unge med behov for assistanse og tilrettelegging i arbeidslivet skal gjøre barrierene mindre kom i 2012. IA-avtalen er viktig for å realisere målene på arbeidsplassene. Uførereformen gjør arbeidslivet økonomisk tilgjengelig for uføre. Arbeidsgiversiden v/NHO har opprettet Ringer i vann, et godt tiltak.

Arbeiderpartiet vil videre. Full realisering, krever hardt arbeid. I en samtale med Stormberg for lenge siden, spurte jeg om hvilke hindre som var viktig å gjøre noe med. Hans mål er å ha 25 prosent ansatte med spesielle behov. De fleste hindre sitter i hodene til folk, sa han. Tilrettelegging er enkelt, hvis man vil. Vi må ville. Vi må ha «vaktbikkjer» som vil, og dele gode eksempler på alle nivåer. Godt samarbeid med funksjonshemmedes foreninger er avgjørende for å lykkes.

Vi er ikke i mål. Arbeiderpartiet vil mer og vil sammen med organisasjonene forbedre og fornye tilretteleggingen. Alle skal ha like muligheter. Lov om universell utforming skal trappes opp og gradvis innføring av tilretteleggingstiltak skal skje. Toaletter, kontorer, busser og holdeplasser skal bli tilgjengelige. Nye boliger skal være universelt utformet, teleslynger og visuell markering av inngangspartier er eksempler på viktige tiltak som skal på plass. Arbeiderpartiet vil utvikle Norge videre. Vi er på rett vei, vi vil styrke det som virker bra, endre det som ikke virker og fornye politikken det det trengs.

(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 10/2013)

Annonse
Annonse