JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bekymret over tjenestepensjonene

En tjenestepensjon som bare skal avhenge av finansnæringens avkastninger, er urovekkende, mener Øystein Pedersen.

Tillitsvalgte i Sibelco Nordic (SN) er bekymret over de endringene som er foreslått i NOU, angående tjenestepensjon. Lovendringene er foreslått med virkning fra 1/1-2014. Dette er veldig nært forestående i tid, og endringene som er foreslått vil ha enorme konsekvenser for fremtidens pensjonister. Når vi slår sammen endringene som allerede er gjort i den nye folketryden fra 2011 og endringene som er foreslått i NOU, så vil dette kunne gi en årlig reduksjon på cirka 60?000 i pensjonen for en arbeidstaker med årslønn på cirka 500?000 . Når det er foreslått endringer i tjenestepensjonen som går på at arbeidstakerne ikke skal være garantert en avtalt pensjon, men heller skal motta pensjon utifra hvordan avkastninger på stats- og andre obligasjoner i finansverden har vært.

Vi som tillitsvalgte bekymrer oss veldig for dette, da vi har et stort ansvar for våre medlemmers fremtid. Påvirkningskraften som den lokale tillitsvalgte har overfor den enkelte bedrift vil være lav, da dette er noe som avgjøres på stortingsnivå. Derfor må Arbeidsmandsforbundet og LO arbeide hardt for å se til at medlemmenes interesse i denne saken blir ivaretatt. Vi har ikke sett at hverken forbundet vårt eller LO sentralt har kommet med noen konkrete forslag til hvordan fremtidens arbeidstakere skal få samme pensjon som dagens pensjonister.

Mange arbeidstakere har, av helsemessige årsaker, ikke mulighet til å stå lenger i arbeid enn til de er 62 år. Hvis dette forslaget blir vedtatt så må disse personene arbeide 4-5 år lenger for å få samme pensjon som dagens 62-åringer mottar.

Vi anbefaler at samtlige tillitsvalgte rundt omkring i landet tar ordentlig tak i dette, da det er noe som vil ha enorme konsekvenser for vår tjenestepensjon i fremtiden.

Vi ber også om et svar på hvordan dette ivaretaes både av Arbeidsmandsforbundet og LO.

(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 10/2013)

Annonse
Annonse