JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flygerne vant over Norwegian

Norwegian må gjeninnføre ytelsesbasert pensjon til selskapets flygere, slår Arbeidsretten fast.

Dommen kan ha betydelige økonomiske konsekvenser for lavprisselskapet, men kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian vil ikke svare på hva følgene kan bli dersom den blir stående.

– Det må vi se på ut fra hva som blir det endelige utfallet. Vi har jo avsetninger til pensjon i vårt regnskap. Jeg vil ikke nå gå inn på noen gradering av mulige økonomiske konsekvenser, sier hun til NTB.

Hun avviser at dommen vil få noen som helst betydning for lånene Norwegian har tatt opp i internasjonale banker for å finansiere de omfattende flykjøpene som er avtalt med amerikanske Boeing.

Gjeninnføre

Arbeidsretten slår fast i dommen at Norwegian brøt tariffavtalen med flygerne da selskapet før jul sa opp pensjonsordningen deres. Retten pålegger selskapet å gjeninnføre ytelsesbasert pensjon innen 1. september.

I tillegg skal Norwegian også stille sikkerhet for det økonomiske tapet flygerne eventuelt kan bli påført som følge av selskapets tariffbrudd.

I dommen heter det også at NHO «med alle til rådighet stående midler» skal sørge for at de tariffstridige forhold opphører.

– Det er konstatert et klart tariffbrudd. Arbeidsretten viser til det urimelige i at selskapet ensidig gjennomførte endringen til tross for innsigelsene og for deretter å anføre at endringen var irreversibel, sier advokat i Parat, Christen Horn Johannessen, som førte saken på vegne av flygerne.

Horn Johannessen sier at Arbeidsretten i klartekst med denne dommen viser at tariffavtaler er normgivende og ikke veiledende.

Vurderer anke

I utgangspunktet er Arbeidsretten den øverste domstolen innen sitt saksfelt. Norwegians ankemulighet er om det kan såes tvil om at Arbeidsretten har holdt seg innenfor sitt eget juridiske område.

– Vi må vurdere hvordan vi skal ta dette videre. Det er jo en mulighet til å anke dommen til Høyesterett, sier kommunikasjonsdirektøren til NTB.

Skånvik sier at Norwegian hele tiden har erkjent at pensjonsavtalen har vært en del av tariffavtalen.

– Uenigheten har gått på om de skal ha en ytelsesbasert eller innskuddsbasert ordning. Vi hadde håpet å løse denne tvisten med å kompensere pilotene, men de har valgt å ta saken til retten, sier hun.

Ifølge Arbeidsrettens dom er bruddet på tariffavtalen grovt, ved at Norwegian ensidig endret ordningen til tross for protester fra flygerne. Norwegian er også dømt til å dekke sakskostnadene på 318.000 kroner.

Gjelder få bedrifter

En rekke norske arbeidstakere opplever at bedriften de jobber i ønsker å gå fra ytelsesbasert til innskuddsbasert pensjonsordning. Men dommen fra Arbeidsretten vil neppe få følger for særlig mange.

– De er kun et fåtall av norske bedrifter som har dette i tariffavtalen. Høyesterett har flere ganger slått fast at det ligger innenfor arbeidsgivers styringsrett å endre pensjonsordningen – men det har altså dreid seg om tilfeller hvor ordningene ikke har vært skrevet inn i tariffavtalene, sier advokat og arbeidsrettsekspert Erik Råd Herlofsen i advokatfirmaet Ræder til NTB. (ANB–NTB)

Annonse
Annonse