JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Viker ikke

Tyrkias statsminister nekter å bøye av for demonstrantene.

Recep Tayyip Erdogan står fast på at det skal bygges i Geziparken i Istanbul.

Den store protestbølgen som har skyllet over Tyrkia, startet da bulldoserne kom for å rydde Geziparken tirsdag i forrige uke. Demonstranter samlet seg da på stedet for å redde parken, som er én av få grønne lunger i sentrum av den travle millionbyen.

Siden den gang har demonstrasjonene mot byggingen utviklet seg til å bli en større protest mot Erdogan selv og hans lederstil.

– Les også: Uroen fortsetter i Tyrkia

Onsdag denne uka overleverte demonstrantene en liste med krav til regjeringen. Kravet om stans i byggeplanene sto sentralt på lista. Men byggeplanene blir ikke stanset, ifølge Erdogan, som torsdag kom hjem til Tyrkia etter et offisielt besøk i Marokko.

– Prosjektet gjennomføres på en respektfull måte overfor Tyrkias historie, kultur og miljø. Det vi gjør, er å beskytte flertallets rettigheter og bevare Istanbuls skjønnhet, sier han.

Demonstrantene i Istanbul frykter at bygningen som skal oppføres i Geziparken, vil bli et kjøpesenter.

– Les også: To døde i Tyrkia

Torsdag var Geziparken full av tyrkere som på fredelig vis demonstrerte mot byggeplanene med å gjøre yogaøvelser eller å studere.

Studenter og universitets- og skolelærere har opprettet et midlertidig utendørsbibliotek i parken, og i motsetning til de urolige protestene på Taksimplassen, er demonstrantene i parken opptatt av å diskutere Tyrkias framtid i rolige sitt ned-aksjoner.

– Dette er vår måte å vise at vi har slått oss ned her, dette er et tegn på standhaftighet og holdbarhet, sier gymnaslæreren Aylin Erkan (33), som har vært med på å sette opp utendørsbiblioteket under parkens mange trær.

– Vi har vunnet denne flekken, og her blir vi, fortsetter hun.

– Terrorister

Statsminister Erdogan anklager imidlertid terrorister for å ha blandet seg inn i protestaksjonene som har preget landet den siste uken.

– Det fins ekstremister blant demonstrantene, og noen av dem er involvert i terrorisme, sa han.

– Dersom noen sier «jeg skal holde et møte og brenne og ødelegge», så vil vi ikke akseptere det. Statsministeren understreker imidlertid at han ikke regner miljøvernere som terrorister.

Ifølge Erdogan er sju utlendinger blitt pågrepet i forbindelse med uroen i landet. Over 4.000 er såret i de voldsomme sammenstøtene i Istanbul, Ankara og flere andre byer i landet den siste uken. Urolighetene har kostet tre personer livet. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse