JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha vin på polet

Flertallet av landets lokalpolitikere vil kjøpe vin på polet – ikke i nærbutikken.

helge.birkelund@anb.no

En undersøkelse som NorgesBarometeret har utført blant landets folkevalgte for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB), viser et flertall mot å åpne for salg av vin i vanlig butikk. Men flertallet er ikke stort. 52 prosent sier nei til vin i butikk, mens 45 prosent sier ja.

Frp-politikerne skiller seg klart ut. 90 prosent av Siv Jensens fotfolk vil ha vin i butikk, mens blant Knut Arild Hareides partidisipler i KrF sier 97 prosent nei til vin i butikk. Det er også flertall for vin i butikk blant Høyre og Venstres lokalpolitikere.

Det er – ikke overraskende – størst motstand mot vin i butikk på Vestlandet.

Og det er klart rødgrønt flertall mot vin i butikk – men borgerlig flertall for.

– Les også: Salg av pappvin doblet

Ifølge pressesjef Jens Nordahl i Vinmonopolet vil et prinsippvedtak om å flytte vinsalget til butikken på hjørnet få dramatiske konsekvenser.

– Vareutvalget vil bli klart svekket og prisnivået vil gå opp, så rart det enn høres ut. Og markedstilgangen for folket vil bli drastisk større når antall utsalg vil øke fra dagens 280 til 5.000 butikker, sier pressesjefen.

Da har vi ikke tatt med at hele ordningen med polutsalg ryker. Og konsumet vil øke drastisk. Da rusbrusen ble flyttet fra polutsalgene til butikkene på begynnelsen av 2000-tallet, økte omsetningen av rusbrus fra fire millioner til 16 millioner liter i året.

Undersøkelsen til NorgesBarometeret stemmer godt overens med en undersøkelse TNS Gallup har utført for Vinmonopolet.

90 prosent av landets befolkning er tilfreds med tilgjengeligheten til norske pol. Bare åtte prosent er misfornøyd med tilgjengeligheten.

– Hvis det blir gjort et prinsippvedtak om at polet skal byttes ut med butikksalg, vil det være for de åtte prosentene. Resten er fornøyd med tilgjengeligheten, sier Nordahl.

Hele 60 prosent mener det er riktig å beholde dagens ordning med Vinmonopol. Mens altså tilsvarende tall blant lokalpolitikere er 52.

– Les også: Raser mot vin-forbud

Selv om Fremskrittspartiet vil ha frislipp av vin, er det ikke sannsynlig at det blir borgerlig politikk etter valget. Det vil Kristelig Folkeparti motsette seg for fullt. Og både Venstre og Høyre vil kombinere flere polutsalg – gjerne som en del av en bestemt butikk – med dagens Vinmonopol.

– Kommuner som ønsker å tillate det, skal ha muligheten til å åpne for det. Hvordan det skal organiseres, må vi finne ut av. Det gjelder for eksempel der det er langt til pol. Vi er opptatt av å beholde polutsalgene, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Det samme gjelder Høyre. Partiet vedtok på sitt landsmøte at butikker i kommuner som ikke har Vinmonopolutsalg, skal kunne opprette såkalte minipol, et vinmonopol i butikklokalene med et begrenset utvalg.

– Det er viktig med tilgang til et Vinmonopol over hele landet, og det er praktisk at man kan ha et minipol i butikk. Det gir en trygg tilgang til alkohol i kommuner som ikke har pol i dag, sier stortingsrepresentant for Høyre, Torbjørn Røe Isaksen. (ANB)

Annonse
Annonse