JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klima blir nøkkelen

Hver fjerde velger prioriterer klima høyt.

SV-velgerne har klima som førsteprioritet, mens for Frp velgerne havner klima nede på en 13. plass. Det viser Klimabarometeret til TNS Gallup.

Et flertall av befolkningen prioriterer helse høyest (47 prosent), deretter kommer i prioritert rekkefølge: vei og bane, innvandring, utdanning og kriminalitet før klima dukker opp på sjetteplass.

– Les også: Flere grønne boliger

Nesten halvparten av befolkningen mener norske politikere gjør altfor lite for å begrense utslipp av klimagasser i Norge, og stadig færre oppfatter Norge som et foregangsland internasjonalt i klimaspørsmål.

Sp-velgerne har klima på en femteplass og Ap ligger tett bak ved å prioritere klima som nummer seks. På borgerlig side løfter Venstre-velgerne klima høyt opp til en andreplass. For Høyre-velgerne må vi helt ned på en ellevteplass for å finne de som prioriterer klima, og antallet klimatilhengere i partiet er synkende. I KrF ligger klima på en niendeplass.

– Les også: Klimahjelp til kommunene

En trøst for klimaforkjemperne kan være at kun 17 prosent er uenige i at klimaendringer er menneskeskapte, en andel som har vært stabil siden 2009.

Selv om de aller fleste har fått med seg nyheter om alvorlige naturhendelser er det stadig færre som bekymrer seg for konsekvensene menneskeskapte klimaendringer kan få for seg og sin familie. Klimaproblemet oppfattes som langt borte og noe som rammer andre steder i verden, ikke eget nabolag.

Et klart flertall i befolkningen (70 prosent) mener Norge satser for lite på utbygging av fornybar energi, over halvparten (56 prosent) mener ny vannkraftutbygging er nødvendig for å nå klimamålene.

Energieffektivisering i hjemmet

Nesten seks av ti som vil pusse opp har planer om å gjennomføre energieffektiviserende tiltak. De fleste vil bytte vinduer og dører, eller installere varmepumpe.

Folk flest er positive til både elbil og hybridbil, men mest populær er hybridbilen. Halvparten av befolkningen kan tenke seg elbil eller hybridbil neste gang de skal anskaffe bil. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse