JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dette er kvinnenes sak nr. 1

Hva er den viktigste kvinnesaken i 2013?

Tirsdag er det hundre år siden norske kvinner fikk full stemmerett på lik linje med menn. NTB har stilt spørsmålet til et knippe profilerte og meningssterke kvinner med ulik bakgrunn og forskjellig politisk ståsted. Svarene spriker, men valgfrihet, trygghet og fravær av vold går igjen.

Første kvinne ut er statsråden som sitter med det politiske ansvaret, likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV).

– Den viktigste kvinnesaken er retten og muligheten til å kunne forsørge seg selv, og frihet fra vold, overgrep og seksuell trakassering, sier hun.

Valgfrihet

Den norske politiske debatten om likestilling er på sitt mest intense når temaer som foreldrepermisjon, deltid og kontantstøtte dukker opp. I disse sakene er regjeringspartiene på kollisjonskurs med høyresiden, noe svaret fra Høyres familiepolitiske talskvinne Linda Helleland er et godt eksempel på:

– Alle kvinner bør ha muligheten til å ta frie og selvstendige valg og respekteres for dette uten at storsamfunnet tillegger dem holdninger og meninger de ikke har.

Men det første Helleland svarte, er hva også hun setter aller høyest.

– Den viktigste saken for kvinner er bekjempelse av vold, overgrep og utnyttelse.

Fremskrittspartiets familiepolitiske talskvinne Solveig Horne er inne på det samme.

– Kvinner må kunne få lov til å velge utdanning, yrke, jobb og fritid ut fra egne ønsker og behov. I tillegg er trygghet og likeverd viktig for kvinner i dag.

Fakhra Salimi i Mira-senteret trekker fram det kjønnsdelte arbeidsmarkedet og lønnsforskjeller mellom menn og kvinner som en viktig likestillingssak.

– Det er også viktig å påpeke at likestillingspolitikk ofte ikke ivaretar rettigheter og interesser for kvinner med minoritetsbakgrunn i det norske samfunnet, sier hun.

Arbeidsliv

Torild Skard, tidligere SV-representant og mangeårig leder av Norsk Kvinnesaksforening, mener nøkkelen til økt likestilling er å finne i arbeidslivet.

– Den viktigste saken er arbeidslivsreformer som gir gode arbeidsvilkår og høyere lønn og letter omsorgsarbeidet, sier hun.

KrFs Anita Apelthun Sæle slår fast at det aller viktigste er frihet fra vold og overgrep. Hun har mange ganger markert seg som en avvikende stemme i debatten om feminisme og likestilling. Så også nå:

– Respekt uten diskriminering også når kvinner velger å ha omsorg på heltid for egne barn. Men sannheten er at uten verdiene fra Jesus blir samfunnet som et fly uten pilot, sier Sæle til NTB.

Fritt Ord-vinner, lege og samfunnsdebattant Bushra Ishaq sier det slik:

– Den viktigste kvinnesaken er å motarbeide illusjonen om at likestillingen er oppnådd til fulle og kjempet fram en gang for alle. Det er den største trusselen mot vår tids kvinnekamp.

Lege og ammegeneral Gro Nylander sier det sånn:

– Å få mannen til å være mer hjemme med barna! Pappaperm er fint etter at mor har fått nok, men ellers er det visst ingen som jobber mer enn småbarnsfedre, sier Nylander.

Hun mener både deltidsarbeid og husarbeid i førskoleårene må fordeles likere mellom mor og far.

Markering

Hundreårsdagen for stortingsvedtaket om kvinnelig stemmerett skal markeres over hele landet førstkommende tirsdag. I Oslo er det gratis bursdagsfest på Eidsvolls plass utenfor Stortinget, i tillegg til et eget prosesjonstog til ære for stemmerettens forkjempere. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse