JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fornøyd med ny lov for sjøfolk

Sjøfolk skal få en ny og mer moderne lov som de har ventet på i flere tiår.

bjorn.erik.dahl@anb.no

– Sjømannsforbundet er veldig fornøyd med at sjømannsloven nå moderniseres slik at den blir mer lik arbeidsmiljøloven, sier forbundsleder Jacqueline Smith til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Det er på tide at stillingsvernet styrkes, slik at det blir mer likt situasjonen på land, legger hun til.

– Les også: Kjemper for sjøfolkene

Stortingsrepresentant Steinar Gullvåg (Ap) sier det har vært lagt vekt på å styrke stillingsvernet for sjøfolkene, styrke solidaransvaret og rederienes påseplikt, og utstyre sjøfartsmyndighetene med muligheten til å skrive ut gebyrer ved overtramp. Også permisjonsreglene skal bli bedre, samt at aldersgrensene for sjøfolk heves.

Jacqueline Smith roser regjeringen for endelig å ha fått modernisert loven. Den har ikke vært endret siden 1985.

– Hvilke utfordringer har dere i hverdagen som ikke blir løst med den nye loven?

– Det skjer en konkurransevridning med utenlandsflaggede fartøy som går fast i norsk farvann. Enkelte vil bruke utenlandske sjøfolk på internasjonale lønninger. Det er også et press på sokkelen, sier Smith.

– Les også: Styrer lønnsskuta

– Dette mener vi er helt feil. Man skal behandles likt som på land. Alt kan ikke allmenngjøres, men adgangen til loven må være lik for sjøfolk som for landansatte. Kostnadsnivået i Norge er høyt, og enkelte mener vi har priset oss ut av markedet, men lønningene våre er tilpasset at vi skal kunne bo i Norge og ikke måtte flytte til andre land, sier Smith.

– Er det liv laga for norske sjøfolk i framtiden?

– Det er det absolutt, så lenge tiltakene som trengs kommer på plass, sier Smith.

I den nye loven er det valgt en kjønnsnøytral terminologi der man bruker arbeidstaker i stedet for sjømann. Dette har fått kjente skikkelser som Jon Michelet og Jarle Andhøy til å rase over at «sjømann» er borte i lovgivningen.

Men verken blant politikerne eller organisasjonene har dette vært noe stort tema.

– Det heter ikke gravid sjømann lenger heller, kontrer Steinar Gullvåg. (ANB)

Annonse
Annonse