JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hvert fjerde tapte penger

Hvert fjerde hotell gikk med underskudd i fjor - og det til tross for tidenes høyeste losji-inntekter, viser en fersk rapport om hotellnæringen.

I dag ble rapporten "Norsk Hotellnæring 2009" offentliggjort. En spørreundersøkelse blant hoteller om markeds- og økonomiforhold viser at 27 prosent måtte tåle røde tall i bunnlinjen i 2008, altså hvert fjerde hotell. Året før var andelen på 16 prosent. I bransjens forrige bunnår i 2003 gikk seks av ti hoteller med underskudd.

Ufullstendig oversikt

Oversikten over hotellenes lønnsomhet er imidlertid ikke fullstendig, gjør Horwath Consulting AS oppmerksom på. Selskapet har utgitt rapporten i samarbeid med Innovasjon Norge og bransjebladet Hotell, Restaurant og Reiseliv.

En fullstendig lønnsomhetsoversikt over hotellnæringen burde også omhandle kjeder og eiendomsselskaper, skriver Horwath. Slik informasjon er imidlertid ikke enkelt tilgjenglig.

Tidenes høyeste inntekter

Selv om norsk hotellnæring hadde tidenes høyeste losj-inntekter i fjor - 10,9 milliarder kroner basert på 12,6 millioner solgte romdøgn - startet også en ny nedtur for hotellene høsten 2008. Både finansuroen i verden og åpning av mange nye hotellrom bidro til lavere kapasitetsutnyttelse utover høsten.

Denne utviklingen har fortsatt i år, og det blir flere nye hoteller og hotellutvidelser i perioden 2009-2011.

– Lavere belegg betyr vanligvis press på prisene. Samtidig har belegget de siste årene i flere av de største byene ligget på over 70 prosent. Da både må det forventes og bør komme ny kapasitet for at ikke hotellene skal være flaskehals for utvikling, sier Per-Erik Winther i Horwath Consulting.

10.000 flere rom fram til 2012

I 2008 var gjennomsnittlig 70.815 hotellrom åpne i Norge. En gjennomgang av kjente nye prosjekter og utvidelser for perioden frem til 2012 viser at det kommer rundt 10.000 nye rom i perioden – en økning på over 14 prosent. Etter mange år med små endringer i hotellkapasiteten, innledet 2008 en periode med betydelig kapasitetsøkning.

– Den spesielle utfordringen nå er at det kommer mye nytt mens markedet er i tilbakegang, påpeker Winther i en pressemelding.

Mørkt for Gardermoen-hotellene?

Uten markedsvekst i forhold til fjoråret faller beleggprosenten i de største byene med 6-10 prosentpoeng til 2011. Går markedet tilbake, blir fallet sterkere, spår Horwath Consulting.

Unntaket er Bergen der det ikke kommer ny kapasitet før i 2011. For hotellene rundt Gardermoen falt belegget allerede i 2008 til 61 prosent. Her er flere hoteller under bygging. Uten markedsvekst vil noen hoteller sannsynligvis se belegg på under 50 prosent om to år.

De fire største eier halvparten

Petter Stordalens Choice har vært den mest aktive hotellkjeden for nyetableringer og nærmer seg nå 15 prosent av hotellrommene i Norge. De fire største kjedene hadde i 2008 nøyaktig 50 prosent av hotellovernattingene i landet.

Her er deres markedsandeler: Choice 14,7%, Rica 13,7%, Thon 11,7 % og Rezidor 9,8%.

Store prisforskjeller

Syv av ti hoteller oppgir at de har systemer for såkalt losjioptimalisering, altså at de endrer romprisen i takt med etterspørselen, samt at de selger ”de riktige rom” for å oppnå optimale resultater, heter det videre i rapporten. Flertallet av hoteller som ikke benytter slike systemer ligger i distriktene.

Det er meget stor spennvidde for hva reisende må betale for rommene. I gjennomsnitt utgjør den høyeste prisen for et enkeltrom 2,3 ganger den laveste.

Permitteringer og oppsigelser

Lederne i de ti største kjedene er blant annet blitt spurt om virkningene av finansuroen. Alle tror at det blir tilbakegang også i 2010, men ingen tror imidlertid på et betydelig fall.

De fleste hotellkjeder har gjennomført permitteringer og oppsigelser, men ingen i noe særlig stort omfang, heter det i rapporten.

Det er fortsatt uklart i hvilken grad hotellkjedene vil delta i ordningen med stjerneklassifisering fra 2010 - noe som blant annet Fellesforbundet ivrer for.

Annonse
Annonse