JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Alkolås i skolebusser

Før Stortinget tar ferie, blir det bestemt å innføre alkolås i alle landets skolebusser.

helge.birkelund@anb.no

Dermed kan organisasjonen «MA – rusfri trafikk og livsstil» notere seg for en viktig seier, 10 år etter at organisasjonen fikk den første alkolåsen til landet.

Prisen har ikke politikerne helt oversikt over ennå, men det snakkes om en prislapp på 10.000 kroner per kjøretøy.

– Det er en beskjeden investering i forhold til den trygghetsfølelsen som både foreldre og skoleelever får igjen for disse pengene. Vi vet at det er en høy pris for å la være å gjøre dette, sier stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Susanne Bratli til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Jeg ser dette som en start på et langsiktig arbeid der det må være et mål at man har alkolås i alt av norske transportmidler, sier Janne Sjelmo Nordås (Sp).

Hun har selv opplevd en situasjon i trafikken med en rusa trailersjåfør.

– Det er ingen artig opplevelse å se dem på vegen. Det kan jeg skrive under på, sier Sjelmo Nordås.

– Les også: Alkostopp hos Ringnes

Blir vedtatt

Når transportkomiteen på Stortinget legger fram sin innstilling til den nasjonale transportplanen (NTP) tirsdag, ligger det fra regjeringspartienes side inne et krav om at regjeringen vurderer å ta inn bestemmelser om alkolås i skolebusser i forskriftene.

På parlamentarikerspråket innebærer formuleringen «ber regjeringen vurdere» at det faktisk blir slik.

– Dette er forankret i departementet, bekrefter Susanne Bratli, Janne Sjelmo Nordås og Hallgeir Langeland (SV).

Alkolås i skolebusser kan høres ut som en liten satsing, men forslaget er viktigere enn som så.

– Det får en fin bieffekt. Det vil i prinsippet gi alkolås i alle landets busser. Skolebussene brukes jo til normal transport i tillegg, sier Susanne Bratli.

– Dette er et ledd i et stratetgisk arbeid med å gjøre skoleveien tryggere. Fra høsten er det vedtatt at skoletransporten skal foregå med seteplass og belte. Nå får vi alkolås. I tillegg øker vi bevilgningene til sykkel- og gangveier og ber om at man prioriterer dette i nærheten av skoler, sier Bratli.

– Les også: Innfører alkolåskrav

MA er glade

– Vi liker dette veldig godt. Det er så godt å høre det de sier, sier Hans-Erik Hansen i MA – rusfri trafikk og livsstil, som tidligere het Motorførernes Avholdsforbund.

– Det er noen fylkeskommuner som allerede har innført dette som en del av sine kontrakter, som for eksempel Troms og Oppland. Men våre barns trafikksikkerhet skal ikke avgjøres av hvilke fylke eller kommune du bor i. Vårt mål er at alle kjøretøy skal ha alkolås. Men skolebusser er en viktig start. Dette vil gi gode ringvirkninger siden bussene ikke bare er forbeholdt skoletrafikken, sier Hansen.

Stortingsrepresentantene roser MA og Hansen for engasjementet for alkolåser.

– Det har vært veldig nyttig for oss politikere, sier Susanne Bratli.

Påbud om alkolås kan etter et tidligere vedtak i Stortinget innføres gjennom en forskriftsendring. Det må altså ingen lovendring til. (ANB)

Annonse
Annonse