JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Åpner for både kjøp og salg

Næringsminister Trond Giske (Ap) ber om økte fullmakter fra Stortinget for både å kunne selge seg ned og kjøpe seg opp i Cermaq.

– Jeg tror ikke regjeringen helt vet hva den vil ennå med dette, sier komiténestleder i næringskomiteen på Stortinget, Harald T. Nesvik (Frp).

– Budet fra Marine Harvest gjør at Cermaq er i spill. Det må vi forholde oss til, fortalte nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) da han hasteinnkalte til en pressekonferanse om statens eierskap i Cermaq mandag kveld.

Under pressekonferansen fortalte Giske at han tirsdag morgen vil legge fram en proposisjon for Stortinget hvor han ber om å få utvidede fullmakter til både å kjøpe seg ytterligere opp i selskapet eller til å selge alle aksjene i oppdrettsselskapet. Regjeringen har i dag kun fullmakt til å selge seg ned til 34 prosent eierandel.

Staten eier i dag 43,54 prosent av aksjene i Cermaq, og regjeringen ber om fullmakter til å kunne kjøpe seg opp til 65 prosent «hvis nødvendig». Giske vil ikke uttale seg om han tror det er mest sannsynlig at staten kjøper seg opp eller selger seg ned, men sier det kan være snakk om et midlertidig oppkjøp for å «bringe prosessen inn på et spor som ivaretar interessene våre bedre enn om vi ikke hadde gjort det».

– Les også: – Ikke veldig bekymret

– For lavt

Giskes ønske om bredere fullmakter kom bare noen timer etter at styret i Cermaq mandag formiddag oppfordret aksjonærene til ikke hoppe på det siste tilbudet fra Marine Harvest, men «vente på mulige alternative løsninger».

Budet fra Marine Harvest ble vurdert til en verdi av 107 kroner per aksje da det ble lagt 30. april, mens det mandag hadde en verdi på 105 kroner, ifølge Cermaq.

Næringsministeren er klar på at han mener budet er for lavt.

– Vi mener at budet fra Marine Harvest ikke gjenspeiler de verdiene som ligger i Cermaq. Vi ønsker en verdsetting av selskapet som reflekterer det selskapet faktisk er verdt. Med disse fullmaktene skaffer vi oss det nødvendige handlingsrommet, sier Trond Giske.

Giske avviste samtidig at manøveren gjøres for å hindre at Marine Harvest kjøper seg opp i selskapet.

– Jeg vil nærmest si tvert imot. Jeg vil understreke at alle løsninger er mulig for oss, men disse grepene gir oss kontroll over prosessen, og det gir oss maksimal handlefrihet, sier Giske.

– Les også: Venter bedre bud fra Fredriksen

– Indrehygiensk

Komiténestleder i næringskomiteen på Stortinget, Frps Harald Nesvik, sier han ser fram til å få redegjørelsen fra Giske tirsdag.

– Jeg tror Giske med dette ønsker å skaffe seg flere utganger fra hiet, uten at han nødvendigvis vet helt hvilken løsning han skal gå for, sier Nesvik til NTB.

Han peker på at regjeringspartiene stemte ned Frps forslag om å selge seg ned i Cermaq for bare én måned siden, og sier Frp vil støtte dette fullt ut, mens de vil være negative til at staten skal kjøpe seg ytterligere opp i selskapet.

– At han nå åpner for å kjøpe seg opp til 65 prosent, tror jeg er mest av indrehygienske grunner. SV og Senterpartiet ville gått i taket dersom han skulle fremme et forslag for Stortinget om å selge seg ned i Cermaq, mener Nesvik.

Han mener det er åpent hva næringsministeren vil foreta seg fremover.

– Han vil ha mulighet til å kjøpe seg ned hvis prisen er god nok, men også til å kjøpe seg opp hvis han vil lage et statlig oppdrettsselskap. Kanskje han vurderer å splitte selskapet, selge ut noe eller kjøpe seg opp i noe for å konsolidere, det er veldig vanskelig å vite, men jeg mistenker at det ligger en eller annen baktanke her som han ikke vil ut med, sier Nesvik. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse