JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Forby tigging

To organisasjoner for romfolk i Romania ber Norge forby tigging.

Årsaken er at tiggingen gjør det vanskeligere for romene å bli integrert i samfunnet.

– Så lenge de kan livnære seg på tigging i utlandet, greier vi ikke å få dem med på programmene våre, sier Ivan Pledis til NRK.

Hun tilhører selv romfolket og er seniorrådgiver for det statlige organisasjonen Nasjonal enhet for romfolk i Romania. Organisasjonens hovedformål er å integrere romer i storsamfunnet og gi dem utdanning slik at de kan få seg jobb.

Også Irina Anghel fra organisasjonen ADRU Romania mener det er et problem at romer sitter på gata og ber om penger i stedet for å lete etter arbeid.

– Mitt råd til norske politikere er å forby tigging. Tigging i utlandet er det største hinderet for å integrere romfolk i det rumenske samfunnet, sier hun til NRK.

Ifølge Anghel er halvparten av alle voksne rumenske romer for tiden i utlandet.

Statssekretær Pål K. Lønseth (Ap) i Justisdepartementet sier det er ulike oppfatninger om tigging også i Romania. Han minner om at tigging skyldes sosial nød og frykter at et totalforbud i Norge kan føre til mer kriminalitet og prostitusjon. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse