JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vern om Husbanken

NRK forteller søndag 9. juni at bankene mener Husbanken bidrar til økt press på boligmarkedet. At banker og finansbransjen ser seg tjent med å angripe landets viktigste sosiale boligbygger er helt legitimt. Men de burde stå fram.

kristian.brustad@lomedia.no

I stedet fronter sjefredaktør Tom Stavi i Dine Penger saken, og formidler at staten er med å presse boligprisene. Så klart Husbanken bidrar til økt press på boligmarkedet. Alle boligsalg bidrar i teorien til press i markedet.

Husbanken har vært en viktig aktør i boligmarkedet siden 1946. Etter krigen skulle landet gjenreises. Fra midten av 60-tallet kom industrielle byggemetoder, og boligbyggingen skjøt virkelig fart. I 1973 kom toppen med 45 000 nye boliger i Norge. Husbanken finansierte 70 prosent av dem. Fra 1990-tallet endret Husbanken seg fra å være nasjonal boligbygger til å hjelpe vanskeligstilte inn på boligmarkedet. For de som trenger starthjelp er Husbanken ofte eneste alternativ. Husbanken kan tilby 100 prosent finansiering til svært lav rente.

Når NRK ensidig fokuserer på presset, og glemmer helheten, virker det som om Husbanken er et samfunnsproblem. Husbanken har hjulpet hundretusener inn på boligmarkedet, og er en viktig faktor til at folk flest har hatt mulighet til å skaffe seg bolig. Slik har det vært i flere tiår, og slik bør det fortsette. Husbanken bidrar videre til å holde fart i boligbyggingen. I 2012 ble rundt en tredel av alle igangsatte boliger finansiert av Husbanken. Utlånsrammen totalt var på 20 milliarder. I år er rammen 25 milliarder. Uten Husbanken ville presset på boligmarkedet vært enda høyere. At byggingen av boliger holdes oppe, bidrar til samfunnet også på en annen måte. Nemlig at byggebransjen holder hjulene i gang. Det igjen bidrar til lav arbeidsledighet og høyere skatteinntekter for staten.

Husbanken er en viktig del av velferdsstaten. Hvis finansbransjen er veldig opptatt av presset i boligmarkedet, bør de slutte å finansiere spekulanter. De bør si nei til de som kjøper både en og to og tre boliger, for igjen å tjene penger på utleie. Det hadde vært sunn politikk. Finansbransjen burde tenke samfunnsansvar, framfor å angripe Husbanken og dermed folk som trenger hjelp på boligmarkedet. Men finansbransjen har gjentatte ganger vist at de ikke har skrupler når det gjelder å tjene penger. Finansfiffen må gjerne kose seg med sine bonuser for min del, men de bør ha skam nok til å unne folk flest å kunne vri om nøkkelen i egen dør.

Annonse
Annonse