JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krangler om minstelønn

LO og arbeidsgiverne er uenige om hva begrepet sosial dumping innebærer, og hvordan det kan bekjempes.

helge.birkelund@anb.no

Hovedorganisasjonen Virke kaster stadig fram brannfakkelen om en lovfestet minstelønn, eller minimumslønn som de kaller det selv. Ifølge LO vil ikke det løse problemet med sosial dumping.

– Lovfestet minstelønn er best egnet til å bekjempe fattigdom, ikke sosial dumping. Flere land i Europa har prøvd det nettopp for å bekjempe fattigdom. Det har ført til at både organisasjonsgraden og lønningene har gått ned, mener nyvalgt nestleder i LO, Hans-Christian Gabrielsen.

– Les også: Høyresjokk i Fellesforbundet

Bekjemper fattigdom

Spørsmålet om en lovfestet minimumslønn ble en sentral del av debatten under lanseringsseminaret i forbindelse med bokutgivelsen til Jan-Erik Støstad, som har brukt et halvt års karantene fra arbeidslivet til å forfatte «Sosial dumping – Trues den norske modellen?».

Forfatteren kommer selv inn på spørsmålet i boka.

– En lovfestet minstelønn vil gi Stortinget et betydelig ansvar for lønnsdannelsen, og få store konsekvenser for den norske lønnsutviklingen, hevder Støstad.

Han får bred støtte fra Ragnar Nymoen, som er professor i økonomi ved Universitetet i Oslo.

– Et minstelønnssystem vil være et element i et helt annet system enn det den norske modellen består av, mente han.

– Les også: Frykter politisk skifte i krisetider

Tidsaktuell bok

Ikke alle forfattere får uanmeldt besøk av en statsråd med blomster under sin boklansering. Så har også Jan-Erik Støstad vært statssekretær i Arbeidsdepartementet, som nå ledes av Anniken Huitfeldt, i sju år.

Han har skrevet en svært tidsaktuell bok, som har fått skryt for å være både lettlest og godt organisert til tross for et vanskelig tema.

Forfatteren ble bekymret for den etter hvert så kjente «norske modellen» 15 år før Siv Jensen varslet kamp mot den under landsmøtet til Fremskrittspartiet nylig.

Til og med Virke-direktør Vibeke Hammer Madsen roste boka under lanseringsseminaret, og erkjente at hun faktisk er 90 prosent enig i bokas innhold.

– Men boka gir meg ikke noe svar på hva sosial dumping egentlig er, og avdekket at det er stor uenighet mellom arbeidsgivere og arbeidstakere om mange begreper, til tross for at Støstad peker på 20 ulike former for sosial dumping.

Målrettede tiltak

– Problemet er at vi er uenige om hva som er sosial dumping og når vi kan bruke det som begrep. Før vi er enige om definisjonen, kan vi ikke bli enige om tiltakene. Og derfor utfordrer det trepartssamarbeidet, hevder Vibeke H. Madsen.

Hun benyttet anledningen til å si at hun er bekymret for at det er arbeidstakersiden som hele tiden får gjennomslag for sine krav, mens arbeidsgiversiden i en mindre grad har gjort det samme. Med klar adresse til arbeidsministeren.

– Det må være målrettede tiltak som kan bekjempe sosial dumping. Vi ønsker å bekjempe sosial dumping, når det gjelder vesentlig lavere lønninger. Da skjønner vi ikke hvorfor det er så vanskelig å være med på en utredning om innføring av minimumslønn. Det vil være lett å forstå og lett å håndtere. Og vi mener at det ikke vil undergrave forhandlingsprinsippet i Norge, mener Virke-direktøren. (ANB).

Annonse
Annonse