JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sunde avviser kritikk

Forsvarssjef Harald Sunde avviser kritikken fra Stortingets ombudsmann for Forsvaret om nedleggelsen av Heimevernets spesialavdeling.

Han står fast på beslutningen fra 2010.

Ombudsmann Kjell Arne Bratli, som er en klageinstans for ansatte som hevder seg feilbehandlet, sier blant annet at forsvarssjefen la ned HV-016 uten å ha myndighet til det og at saken skulle ha vært behandlet i Stortinget.

– Les også: Kunne ikke legge ned HV-16

General Sunde står imidlertid fast ved sine tidligere standpunkter. Han sier at Ombudsmannens brev ikke endrer noe, heller ikke påstandene om at beredskapen er svekket som følge av nedleggelsen.

– Det var, og er, politiet som har ansvaret for å forebygge og bekjempe terror på norsk jord. Verken de tidligere HV-016-tropper eller resten av Heimevernet hadde, eller har, politisk vedtatte oppgaver knyttet til kontraterror. Forsvarets spesialstyrker kan bistå politiet i slike operasjoner, sier Sunde.

– Les også: Forsvarssjefen frikjennes

Gammel sak

Norges Offisersforbund klaget nedleggelsen inn for Ombudsmannen i mars i fjor. Et sentralt spørsmål i klagen var om daværende forsvarsminister Grete Faremo (Ap) hadde rett til å delegere til Sunde å legge ned HV-016 uten å ha fått dette formelt klarert med Stortinget.

I svarbrevet skriver Bratli at han mener beslutningen lå utenfor Forsvarssjefens myndighetsområde, og at den derfor måtte avgjøres av Stortinget. Han mener Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité vil være rett instans å henvende seg til for å få etterprøvet saken.

Forsvarssjefen viser til at Heimevernet oppsett og oppgaver ble fastlagt i langtidsplanen for Forsvaret som ble lagt fram 23. mars i fjor.

– Som følge av omorganiseringen av Forsvaret falt HV-016-avdelingenes oppgaver bort, og HV-016-avdelingene ble som konsekvens lagt ned, sier forsvarssjefen.

– Les også: Vil utsette spesialstyrke-saken

Står fast

Sunde viser også til at Forsvarsdepartementet står fast ved at beslutningen om nedleggelse av HV-016-troppene var en operativ beslutning som ble tatt innenfor hans myndighetsområde.

Dette bekrefter statssekretær Eirik Øwre Thorshaug (Ap). Han viser til at det var en grundig debatt om dette i Stortinget og at beslutningen ble akseptert, selv om det skjedde i ettertid. Han legger til at det er helt andre ting som trengs for å styrke beredskapen enn å gjenopprette en avdeling med deltidssoldater.

– HV-016-troppene hadde ansvaret for militær livvakt og eskorte. Som følge av omorganiseringen av Forsvaret, falt disse oppgavene etter forsvarssjefens syn bort. Troppene ble dermed nedlagt, sier Øwre Thorshaug.

Reaksjoner

Enkelte politikerne på Stortinget betegner ombudsmannens innvendinger som svært alvorlige. Lederen av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Anders Anundsen (Frp), sier brevet underbygger mistankene om at det er en uryddig i ledelseskultur i Forsvaret.

– Det virker som overkjøring er taktikken, at kritiske røster holdes nede og at beslutninger tas før prosesser igangsettes. Jeg synes det er dramatiske utsagn fra Ombudsmannens side når han mener dette har ført til en sterk svekkelse av vår beredskap, sier Anundsen til NTB.

Heimevernets 016-avdeling med omtrent 200 frivillige spesialsoldater ble lagt ned i 2010 med den begrunnelse at det ikke lenger var bruk for dem.

Fra øverste hold i forsvarsledelsen ble det hevdet at avdelingen var en overleving fra den kalde krigen som var uten oppgaver. Det ble også sagt at gruppen var uten kontroll.

Utsagnene falt de frivillig engasjerte soldatene svært tungt for brystet, og avgjørelsen er siden blitt iherdig motarbeidet både fra privat og politisk hold. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse