JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kan sjekke eget alkoforbruk

Ansatte kan nå selv sjekke egne alkoholvaner via datamaskinen og under full anonymitet. Tilbakemeldingen forteller om det er behov for å justere kursen. Også hjelpen er basert på internett.

Denne internettbaserte sjekken og oppfølgingen vil bli presentert under AKANs høstkonferanse torsdag. Programmet ”Balance” har vært utprøvd i flere bedrifter, men noen oppsummering har ennå ikke funnet sted, forteller daglig leder Kjell Fløyland i AKAN.

Her kan du lese mer om AKAN

– Det jeg kan si er at dette digitale programmet er norsk, er enestående i verden og vil bli brukt i det rusforebyggende arbeidet.

Ingen pekefinger

Balance er et tilbud til dem som vil sjekke og eventuelt justere sine alkoholvaner. Det er ikke et ”avholdsprogram”, heller ikke konstruert for å advare om ”alkoholens mange farer” eller for å løfte en pekefinger mot noen.

Består av to deler

Balance består av to deler. Den første delen består av en internett-basert hurtigsjekk av alkoholvanene. Denne testen tar bare noen få minutter. Når man har gjennomført denne testen får man en tilbakemelding på om alkoholvanene er trygge, eller om det er et behov for å justere kursen.

Den første delen er beregnet på alle ansatte i en virksomhet. Dette fordi alle vil kunne ha nytte av å sjekke ut om alkoholvanene er innenfor trygge rammer, eller om man har et behov for å justere kursen. Den enkelte ansatte kan testen hjemmefra på egen PC dersom det er ønskelig. Det skjer ingen pålogging - brukeren legger ikke igjen noen personidentifiserbare spor. Det er helt frivillig å ta testen og bedriften får ingen opplysninger om hvem som har tatt/ikke tatt testen.

Hvordan legge om vanene

Den andre delen av Balance består av et internett-basert program som gir den enkelte hjelp og støtte til å legge om alkoholvanene.

I denne delen får den ansatte hjelp og støtte til å justere alkoholvanene sine ved å være med på et internett-basert program som løper daglig i 56 dager og deretter har en (mindre intensiv) oppfølgingsperiode på 10 måneder. Programmet er laget av psykologer og eksperter på alkohol og alkoholvaner.

Det er ingen møter, grupper, personlige samtaler, eller liknende. Alt foregår på internett.

AKAN blir ikke arbeidsledig

– Satsingen tyder på at det fortsatt er behov for AKAN?

– AKAN blir ikke arbeidsledig med det første. Fokus på alkohol og illegale rusmidler er heller stigende. Det ser vi blant annet ut fra søkningen til våre kurs over tre dager, svarer Kjetil Frøyland i AKAN.

– En skulle tro at slike korte kurs ikke er blant de mest populære, men tillyste kurs får full oppslutning, og i tillegg må vi arrangere ekstraordinære kurs.

– Er det fortsatt alkohol eller er det illegale stoffer som kokain og cannabis som berettiger AKANs eksistens? – Politiet sier at kokain nå blir omsatt på ”alle” utesteder. Vi har ingen statistikk som viser bruk av illegale stoffer i arbeidslivet, men håper på mer informasjon når professor Willy Pedersen stiller spørsmålet "Hvilket mønster ser vi” i et foredrag om bruk av illegale rusmidler blant arbeidstakere, svarer Kjetil Frøyland.

Test om du er i faresonen

Alkohol koster 12 milliarder

Beregninger viser at overdreven bruk av alkohol koster norske virksomheter om lag 12 milliarder kroner hvert år. Overdreven bruk av alkohol bidrar i stor grad til fravær, ulykker og arbeidsuførhet. Det antas at 30% av korttidsfraværet er alkoholrelatert.

Effekten på langtidsfraværet er mer skjult, men man regner med at alkohol ligger bak om lag 15% av det totale langtidsfraværet.

Den største kostnaden for virksomhetene er imidlertid relatert til gjennomføringen av selve arbeidet. Redusert produktivitet og kvalitet i arbeidet som følge av bruk av alkohol, er anslått til å koste det norske arbeidslivet 8,7 milliarder kroner pr. år, skriver AKAN.

Annonse
Annonse