JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Barnesykdommene unnagjort, vaksinene er tatt!

Fellesforbundet i Drammen feiret 25-årsjubileet med en spennende historietime, signert eks-forbundsleder Kjell Bjørndalen og historiker Harald Berntsen.

has@lomedia.no

Fellesforbundets 25 første år blir denne uka markert over hele landet. I aviser, radioreklamer, svære reklameplakater – og rundt omkring i Folkets Hus landet over. I Drammen møtte 50 historieinteresserte tirsdag opp for å høre om fagbevegelsen og Fellesforbundets historie.

– Monopol på arbeidskraft! Det er hele greia – det er det fagforeninger dreier seg om. Pluss streikevåpenet, innledet Berntsen.

De fleste i salen var med da forbundet så dagens lys en septemberdag i 1988, og husket nok også den litt trange fødselen.

Nappetak

– Vi startet med 180.000 medlemmer, og skulle raskt opp i 200.000. Istedenfor gikk medlemstallet nedover! Det var plutselig 60 millioner i minus på kontoen, vi hadde ingen kontroll på økonomien og en ledelsesstruktur som ikke fungerte optimalt, sa Bjørndalen om de første årene, hvor det var en "nappetak" på forbundets kontorer på Lilletorget i hovedstaden.

– Men vi kom styrket ut av det også. Nå har 25-åringen lagt barnesykdommene bak seg og vaksinasjonsprogrammet er gjennomført! Det skal vi være glade for, sa den tidligere forbundslederen som egentlig skulle skjøttet vervet sitt i Arbeidsretten denne dagen, men saken ble forlikt.

Pass på det vi har

Berntsen forklarte om opptakten til hvorfor Fellesforbundet ble dannet, og hvor viktig det er å ta vare på det vi har: Verdens sterkeste fagbevegelse.

– Det henger sammen med at den er svekket i alle andre land. Vi må passe på: Det er et økende press for å stramme inn på faglige rettigheter i Olje-Norge også.

Klassekamp

Berntsen mener at fagforeninger blir svekket, fordi man neglisjerer den klassekampen fagbevegelsen sprang ut fra.

– Man trodde at klassekampen var avløst av harmoni i en kapitalistisk verden. Det er feil. Historien er ikke slutt. Den er på full fart framover – eller skal jeg si bakover.

Berntsen påsto at dagens krise i Europa er mye verre enn den vi hadde i mellomkrigstida.

– Og som vi vet endte den i fascisme og to atombomber!

Noen betraktinger om hva som må til for å unngå en borgerlig regjering ved neste valg fikk også tilhørerne med seg før Helge Breistein i Byggfag Drammen/Bærum takket alle for frammøtet.

Annonse
Annonse