JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ikke noe klart svar

Etter den andre partilederdebatten i valgkampen er det fremdeles uklart om det blir to eller fire partier i en eventuell borgerlig regjering etter valget.

Regjeringssammensetningen på borgerlig side, skattelette og helsepolitikk var hovedtemaene da partilederne møttes til TV 2s første - og valgkampens andre - partilederdebatt torsdag kveld.

Debattleder Oddvar Stenstrøm startet debatten med et hardt kjør mot de fire borgerlige partilederne for å få et svar på hvem som kunne tenke seg å sitte i regjering med hvem.

Mens Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen er klare til å sitte i regjering med alle, svarte både KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande at det er lite trolig at de vil sitte i regjering med Frp.

Alle de fire partilederne understreket samtidig at de vil samarbeide, og de garanterer et regjeringsskifte.

– Vi kan altså konkludere med at dersom det blir en borgerlig regjering, vil den bestå av Høyre og Frp, med Venstre og KrF som støttepartier utenfor regjeringen, forsøkte Stenstrøm å oppsummere til irriterte protester fra opposisjonspartiene.

– Det blir helt opp til velgerne å avgjøre, irettesatte Erna Solberg ham.

– Les også: Rødgrønn tilfredshet

De rødgrønne partilederne, anført av statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg, brukte imidlertid de vage svarene for alt de var verdt.

– Det eneste som er sikkert, er at det fortsatt er kaotisk, og er det noe dette landet ikke trenger, så er det en regjering som skaper uklarhet om den økonomiske politikken, hamret Stoltenberg.

– Folk må få vite om de enige i noe som helst i saker velgerne er opptatt av, fortsatte Sps Liv Signe Navarsete.

Erna Solberg bet hissig tilbake mot de økonomiske skremmebildene hun mener de rødgrønne lager av det borgerlig alternativet. Hun pekte på at SV og Ap har ulikt syn i skattepolitikken og ikke kan påberope seg perfekt harmoni.

– Les også: Krever egen boligminister

SV-leder Audun Lysbakken anbefalte velgerne å stemme på Jens Stoltenberg, som han karakteriserte som en dyktig og kunnskapsrik sjef, og fordi han samarbeider med SV «som får det beste ut av ham», ifølge Lysbakken.

– Stemmer du borgerlig blir det motsatt. Siv Jensen får fram det verste i Erna, hevdet SV-lederen.

Trine Skei Grande brukte anledningen til å si seg delvis enig med Lysbakken.

– Jeg tror Erna blir litt forskjellig etter hvem hun samarbeider med. Hvis folk ønsker seg en grønn regjering og en som bekjemper fattigdom og prioriterer skole, ja, da må de stemme på Venstre, sier hun.

– Les også: Mister tillit hos egne velgere

Senere i debatten sto helsepolitikken på agendaen. Opposisjonen hamret løs på regjeringspartiene for økte sykekøer, manglende behandlingsplasser innen rus og psykiatri og for treg kreftbehandling.

De borgerlige partilederne anklaget regjeringen for å være livredde for private helsetilbydere, med det resultat at ideelle og private institusjoner har forsvunnet i stor skala, og at køene har økt.

SVs Audun Lysbakken mente velgerne står overfor et stort veivalg i helsepolitikken ved valget 9. september.

– Det står om vi skal bygge ut fellesskapsløsningen eller privatisere slik høyresiden vil. Skal vi følge Frp, vil vi gå fra at de som trenger det mest skal få behandling først, til at de mest lønnsomme pasientene behandles først, hevdet han.

– Nei, nei, nei, nei, hørtes det samstemt i bakgrunnen fra de borgerlige partilederne, som alle lovet kortere køer og langt større ambisjoner i helsepolitikken enn dagens regjering. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse