JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mener Solhjell brøt loven

Flere eksperter mener at miljøvernminister Bård Vegar Solhjells ja til å føre kraftlinjen gjennom Sørdalen naturreservat i Sogn og Fjordane er ugyldig.

Det er førsteamanuensis i miljørett, Nikolai K. Winge, ved Universitet for miljø- og biovitenskap i Ås, som mener at SV-statsråden har brutt loven, skriver Bergens Tidende.

Det er rundt tre uker siden Solhjell sa ja til å gi Statnett dispensasjon til å bygge kraftlinje gjennom Sørdalen naturreservat i Bremanger. Da hadde først Fylkesmannen i Sogn og Fjordane i februar avslått dispensasjonssøknaden.

Solhjell begrunnet vedtaket med at naturmangfoldsloven åpner for inngrep i reservat «hvis vesentlige samfunnsinteresser gjør det nødvendig». Den argumentasjonen kjøper ikke Winge.

– Hvis det finnes en mulighet til å legge linjen utenom verneområdet, så har ikke Miljøverndepartementet hjemmel til å gi dispensasjon, sier Winge, som peker på at det finnes et alternativ i Førdedalen.

– Les også: Setter pris på naturen

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) var den som skapte de første bruduljene i saken i 2011, da han flyttet linjen fra nettopp Førdedalen, der Sp-ordfører Karl Vidar Førde har eierinteresser.

I en epost til Naturvernforbundet støttes Winges syn av Inge Lorange Backer, professor i offentlig rett ved Universitetet i Oslo.

Statssekretær Ellen Øseth i Miljøverndepartementet avviser derimot kritikken.

– Hensynet til kraftsituasjonen gjorde det nødvendig å gi dispensasjon. Vi mener fortolkningen er innenfor loven, sier hun. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse